Hamilelik

Risk Taşıyan Hamilelikler

Risk taşıyan hamilelik, bazı anne adaylarında, birtakım rahatsızlıklar ve durumlardan dolayı ortaya çıkabiliyor. Böyle bir durumda anne adayının, perinatolog (riskli hamilelik uzmanı) ile sürekli olarak iletişim halinde kalması, kontrollerini düzenli olarak yaptırması gerekiyor.

Riskli Hamilelik Nedenleri

  • Anne adayının daha önceden düşük yapması,
  • Anne adayının 18 yaşından küçük veya 35 yaşından büyük olması,
  • Hamileliğe bağlı olarak birtakım hastalıkların ortaya çıkması,
  •  Hamilelikten önce kalp, şeker, astım, tansiyon ve quatr gibi hastalıkların mevcut olması,
  • Çoğul hamilelik,
  • Anne ve babanın yakın akraba olması,
  • Bebekte kan uyuşmazlığı ve bebekte gelişim geriliği,
  • Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı,
  • Hamilelik zehirlenmesi.

Riskli hamilelik durumunda neler yapılabilir?

Öncelikli olarak anne adayı, uzman doktor tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir. Risk taşıyan hamileliklerin izlenmesinde uzman doktor, kadın doğum doktorlarına göre daha yetkin kişiler olacaktır.

Anne adayı tansiyon veya şeker hastası ise, hamile kalmadan önce bu hastalıkların seviyesinin düzenlenmesi ve hamilelik döneminde de durumlarının sürekli izlenmesi gerekir. Beslenme ve yaşam tarzı önemlidir. Tansiyon hastası anne adayı, tuzdan kullanımdan kaçınmalı, stresten uzak durmalı ve hamileliği süresince hafif egzersizler yapmalıdır. Şeker hastalığına sahip anne adayları ise, beslenme uzmanının kontrolü eşliğinde diyet uygulamalıdır.

Anne adayı hamilelikten önce birtakım ilaçlar kullanıyorsa, bunu doktoruna bildirmeli ve doktorun onayı ile birlikte kullanıma devam etmelidir.Hamilelik

Ağır çalışma saatleri ve stresli bir iş olmadığı sürece, anne adayının iş hayatına devam etmesinde bir sakınca yoktur. Ancak uzman doktor, istirahat verdiği takdirde iş hayatına kısa bir mola vermek gerekir.

Önceden yapılan bir veya birden fazla düşük, mevcut hamilelik için risk oluşturabilir. Bu noktada yapılması gereken en önemli şey, mevcut hamileliğin takibinde, düşüklerin ne zaman ve nasıl gerçekleştiği gibi detayları göz önünde bulundurmaktır. Annenin ve bebeğin düşüğe neden olabilecek hastalıklara sahip olup olmadığı araştırılmalıdır.

Sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler, günbegün ilerleme kaydediyor. Hamilelikte yapılan “ense kalınlığı testi” ile bebekteki kromozom anomalisi, kalp hastalıkları, sendromlar ve çoğul hamileliklerdeki olası problemler önceden belirlenebiliyor ve tedavisine vakit kaybetmeden başlanabiliyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir