Yarışmacılar hem robotları yapıp hemde yazılım geliştirirken bazı kategoriler sadece benzetim ortamında, bazı kategoriler ise insansı robot Nao gibi standart robot platformları üzerinde yazılım geliştirme ve yarıştırma bazında yapılacak.
Yarışmalara takımlar, ön elemelerle seçilip katılıyor. Bu ön elemelerde takımlar kullandıkları yapay zeka ve robotbilim tekniklerini ayrıntılı olarak açıkladıkları bir teknik belge ve robotların nasıl çalıştığını gösteren video hazırlayarak teknik komitelere sunacak.
RoboCup 2011 Türkiye’ye ne kazandıracak?
RoboCup Genç, ilköğretim ve lise öğrencileri için yerel, bölgesel ve uluslararası robot yarışmalarını destekleyen ve RoboCup’ı öğrencilere tanıtmayı hedefleyen eğitim amaçlı bir girişim. Bu kategoride yarışan öğrencilere uluslararası değişim programlarına katılarak yaşıtlarıyla tanışma ve birlikte çalışma olanağı da tanıyor. RoboCup Genç Ligi’nde Futbol, Dans ve Arama-Kurtarma olmak üzere üç alt kategori var. Her kategoride ilköğretim ve lise öğrencileri için ayrı yarışmalar yapılmaktadır. Günlük hayatlarında kolay kolay karşılaşamayacakları bu teknolojiyle çocukları tanıştırmak ve onlarda robotbilim konusunda ilgi uyandırmak geleceğin bilim insanlarının yetiştirilmesi konusunda çok önemli bir ilk adım olacak.
İLKYAR ve TEGV gibi eğitim gönüllüsü kuruluşlar aracılığıyla Türkiye’nin değişik illerinden çocuklar misafir edilerek bu organizasyonun heyecanını yaşamaları ve bilim konusunda ufuklarını genişletmeleri sağlanacak.
RoboCup Çocuk
RoboCup Çocuk Ligi genç öğrenciler için yerel, bölgesel ve uluslararası robot yarışmalarını destekleyen eğitim amaçlı bir girişim. RoboCup’ı ilköğretim ve lise öğrencilerine tanıtmayı amaçlamaktadır. Turnuva öğrencilerine uluslararası değişim programlarına katılarak yaşıtlarıyla tanışma ve birlikte çalışma olanağı tanıyor.
RoboCup 2011, 7 â 10 Temmuz 2011 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Bilet fiyatı: 23 TL. Biletix’ten satın alabilirsiniz.Â
RoboCup Hakkında:
RoboCup 1997 yılından beri her yıl düzenli olarak yapılan olimpiyat ölçeğinde yarışmalar ve bir sempozyumdan oluşan bilimsel bir organizasyon. Bu organizasyon başlangıçta robot futbolunu standart bir problem olarak alıp hedefini “17 Temmuz 2050 günü tam özerk, insansı robotlardan oluşan bir takımın FIFA kurallarına göre oynayarak o yıl Dünya Kupası şampiyonu olacak takımla futbol oynayıpyenmesi” şeklinde belirlemiş. Daha sonra futbola ek olarak arama-kurtarma ve gündelik yaşam kategorilerinde de yarışmalar yapılmaya başlamış.