CiciPedia

Rüzgar Nedir?

Rüzgar nedir diye merak mı ediyorsunuz? Rüzgar nasıl enerjiye dönüşür? İşte rüzgar hakkında bilmek istediğiniz her şey.

Rüzgar Nedir?

Rüzgar, atmosferdeki havanın Dünya yüzeyine yakın, doğal, çoğunlukla yatay hareketleridir. Hava hareketlerinin temel sürücüsü, atmosfer basıncının bölgeler arasında farklı değerlerde bulunmasıdır.

Rüzgar

Rüzgar Nasıl Oluşur?

Rüzgar, güneşin doğusundan batısına kadar yeryüzündeki farklı yüzeylerin, farklı hızlarda ısınıp soğumasıyla oluşmaktadır. Hareket halindeki havanın kinetik enerjisine ise, rüzgar enerjisi denmektedir. Rüzgar, atmosferdeki havanın dünya yüzeyine yakın, doğal yatay hareketleridir. Hava hareketlerinin temel prensibi, mevcut atmosfer basıncının bölgeler arasında değişmesidir. Rüzgar, alçak basınçla yüksek basınç bölgesi arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder. İki bölge arasındaki basınç farkı ne kadar büyük olursa, hava akım hızı o kadar fazla olur.

Rüzgar Çeşitleri

Yıldız

Kuzey eser. Soğuk esen bir rüzgârdır. Yazları serin kışları ise soğuk eser. Ülkemizde genel olarak Karadeniz ve Marmara bölgesinin kuzey kısımlarında eser.

Lodos

Güneybatıdan eser. Ülkemizde en çok bilinen rüzgâr türlerinden bir tanesidir. Lodos sıcak bir rüzgardır. Ülkemizin batı kesimlerinde görülmektedir. Hızı genel olarak saatte 80-100 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Kış mevsiminde havayı ısıtan bir etkiye ve görüldüğü yerlerde karların erimesine sebep olur. Hızından dolayı zaman zaman sel ve su baskınlarına sebebiyet verebilmektedir.

Poyraz

Kuzeydoğudan eser. Soğuk eser. Özellikle İstanbul’un kuzey kısımları ve Karadeniz’de hasara sebep olur. Basınç farkı ne kadar çok olur ise poyrazın hızı o kadar yüksek olmaktadır.

Meltem

Kuzeybatı yönünden eser. Akdeniz bölgesinin doğu kıyılarında görülür. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında kuvvetli esmektedir. Hızı yaklaşık olarak 25-35 kilometre olmasına karşın bazen 50-60 kilometreye kadar çıkmaktadır. Ege bölgesinde esen melteme imbat ismi verilir.

Rüzgar

Karayel

Kuzeybatı yönünden eser. Uzun süre devam eden bir rüzgârdır. Balkanların kuzey taraflarında basınç farklılıklarının oluşmasına sebebiyet veren cephe sistemlerinden kaynaklanmaktadır.

Keşişleme

Güneydoğu yönünden eser. Sıcak ve kuru bir rüzgârdır. Keşişleme kuru ve sıcak bir rüzgâr olması sebebiyle estiği yerlerde havanın kurumasına neden olur. Etkilediği yerlerde sıcaklıkların artmasına neden olduğu gibi havayı da kurutur.

Kıble

Güneyden eser. Sıcak bir rüzgardır. Akdeniz üzerinden geçtiği için nemlidir.

Gündoğusu

Doğudan eser. Doğudan esmesi dolayısıyla hem soğuk hem de kuru bir rüzgardır.

Günbatısı

Batıdan eser. Sıcak ve nemli bir rüzgardır. Günbatısı genel itibariyle Karadeniz ile Marmara denizinin üzerinden alçak basınç ve cephe sistemlerinin geçişinde gözlemlenen bir rüzgârdır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir