Sabancı Vakfı, medeniyetlerin beşiği Mardin’de, önce Süvari Kışlası ardından Askerlik Şubesi sonrasında da Vergi Dairesi olarak kullanılan tarihi yapıyı Mardin’in kentsel oluşumu ve yaşam biçimini, toplulukların aralarındaki bağları ve bunların töre, dil ve kültür niteliklerini gösteren eserlerin sergileneceği “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi”ne dönüştürdü.
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi, 1 Ekim’de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva, Mardin ve Midyat Süryani Metropolitleri Saliba Özmen ve Samuel Aktaş ile Güler Sabancı, Dilek Sabancı, Türkan Sabancı, İstanbul Valisi Muammer Güler, Mardin Valisi Hasan Duruer, iş ve sanat dünyasından çok sayıda seçkin davetlinin katılımıyla açıldı.
Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit döneminde, Diyarbakır Valisi olan Hacı Hasan Paşa tarafından 1889 yılında yaptırılmasını takiben önce “Süvari Kışlası”, daha sonra ” Askerlik Şubesi ” ve 1991-2003 yılları arasında da “Vergi Dairesi” olarak kullanılan tarihi yapı üç yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından artık Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi olarak ziyaretçilerini ağırlayacak.
Müzede sergilenen eserler, Mardin Müzesi’nden ve çevre müzelerden ödünç alınan eserler, İstanbul’daki Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (MAREV) tarafından bağışlanan eserler ve Mardinlilerin müzeye doğrudan bağışladığı eserlerden oluşuyor.
Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde açılan sergi “Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu’ndan Seçmelerle – Doğa, İnsan ve Deniz” başlığıyla bir sene boyunca Mardin’de sergilenecek. Sergide 47 sanatçının 75 eseri yer alıyor. Türk resim tarihinin erken döneminden yakın dönemine kadarki geçmişine, Hikmet Onat’dan İbrahim Safi’ye, Şeref Akdik’ten Abidin Dino’ya, Adnan Çoker’den Selma Gürbüz’e farklı sanatçıların eserleri ile ayna tutulmakta. Bunların dışında, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ne de Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonları’ndan kaftan, halı gibi çeşitli objeler ile destek veriliyor.