Kültür Sanat

Sakıp Sabancı Müzesi

1998 yılına kadar Atlı Köşk olarak adlandırılan köşk, bu tarihten sonra içindeki koleksiyon ve eşyalarla birlikte müzeye dönüştürülmesi amacıyla Sakıp Sabancı Üniversitesi’ne tahsis edildi. Yapılan çalışmalardan sonra modern bir galerinin eklenmesiyle birlikte müze, 2002 yılında ziyarete açıldı.

Düzenleme çalışmalarına devam eden müze daha da genişletilerek, 2005 yılında uluslar arası standartlara kavuştu.

Ayda ortalama 1700 öğrencinin ziyaret ettiği müzede, çok sayıda eser bulunuyor. Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonları arasında; başta nadir el yazması Kuran-ı Kerimler olmak üzere, kıtalar, murakkaalar, levhalar, hilyeler, ferman ve beratları içeren “Hat Koleksiyonu”, erken dönem Türk resminin seçkin örnekleriyle Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde İstanbul’da çalışmış yabancı sanatçıların eserlerinden oluşan “Resim Koleksiyonu” ve, Sabancı ailesinin köşkte yaşadığı dönemde kullandığı mobilyalarla 18-19. yüzyıl dekoratif sanat eserlerinin sergilendiği “Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu’nu” bulunuyor. Picasso, Dali ve Rodin gibi sanatçıların eserleri de dönem dönem, müzede sergileniyor. Müze ayrıca; sık sık konser, konferans ve sergilere de ev sahipliği yapıyor.

Her yaşa göre etkinlik

Sergi süresince müzede konferans, galeri sohbetleri, film gösterimlerinin yanı sıra, rehberli sergi turları da organize ediliyor. Eğitim programları yetişkin, öğrenci ve engellileri kapsayacak şekilde yürütülüyor.

Sakıp Sabancı Müzesi’nde çocukları, SSM koleksiyonları ve geçici sergilerden yola çıkarak, sanat eserleriyle tanıştırmak, onların müze yaşamına aktif katılımlarını ve çocuk yaştan birer müze dostu olmalarını sağlamak amacıyla, yıl boyunca çeşitli eğitim programları ve etkinlikler sürdürülüyor. SSM Eğitim Çalışmaları, Okul Grupları Sergi Gezileri, Atölye Çalışmaları, Müzeyle Tanışma Gezileri, Rehberli Sergi Turları, Yetişkin Atölyeleri ve Sosyal Sorumluluk kapsamında sürdürülen çalışmalardan oluşuyor. Ayrıca, Kitap Günleri, 23 Nisan Resim Şenliği ve Engelli Etkinliği gibi her yıl tekrar edilen etkinlikler de var. Kitap Günleri’nde şimdiye kadar yaklaşık 700 çocuğu, çocuk kitapları yazarları ile buluştu.

Engelliler için özel çalışmalar ve geleneksel hale getirilen 3 Aralık Engelli Etkinlikleri, geçen sene, “Gölgeyi Günışığı Yaptım” adını verdikleri projeyle gerçekleşti. Çeşitli merkezlerden ve okullardan gelen ve bedensel ve zihinsel engellilerden oluşan 240 katılımcı, jonglör Kerem Eser, Akbank Karagöz Tiyatrosu ve İstanbul Klarnet Korosu performanslarını izlediler.

Klasik Müzik etkinlikleri sayesinde geçen sene dört performansta toplam 658 çocuğa ulaştı.

Yetişkinler içinse, sergi paralelinde farklı atölyeler, gruplara ve şirketlere özel etkinlikler düzenliyor. ”Kentle Buluşma Müzeyle Tanışma” adındaki sosyal sorumluluk projesi 2008’den beri devam ediyor.

Çocuk eğitimleri uzman tarihçiler tarafından gerçekleştiriliyor

Çocuk eğitimleri, müzeye bağlı çalışan uzman iki sanat tarihçisi tarafından veriliyor. Sergiler sırasında ise, Söz Danışmanlık’tan destek alınıyor. Yetişkin aktiviteleri ise, müze eğitim bölümü tarafından gerçekleştiriliyor.

Çocuk etkinliklerine katılmak için beş yaş sınırı var

Çocuk eğitimlerine beş yaşından itibaren katılım mümkün. Müze gezileri içinse yaş sınırı iki buçuk yaşa kadar iniyor. Atölye programları 25 kişi ile sınırlı olduğu için, müze web sayfasındaki Öğrenci Grup Ziyaret Formu’nu doldurarak, rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Genellikle düzenlenen tüm çocuk aktiviteleri ücretsiz.

Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki çocuk etkinliklerine katılmak için, yaşınızın düzenlenen etkinliğin yaş grubuna uygun olması gerekiyor.

23 Nisan gibi çocuklarla ilgili günlerde müze dışında da etkinlikler düzenleniyor.

Müze, pazartesi günleri hariç 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Çarşamba günleri ise; 10:00 – 20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Müzeye giriş 10 TL. İndirimli giriş ise, 3 TL. (Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş üzeri ziyaretçiler indirimli uygulamadan yararlanabiliyorlar).

 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir