Satranç Evi

Satranç Evi

Kupaların ve madalyaların bolca yer aldığı Satranç Evi, 2007 yılının mart ayında beyin sporunu sevenler için kurulmuş. Güner’in eğitmenliğini üstlendiği Satranç Evi, 2009’un şubat ayı itibariyle faaliyetlerine yeni adresinde devam ediyor.

Mimar Sinan Üniversitesi mezunu olan Güner, aslen mimar. Ancak o, bina inşa etmek yerine, bir beyin sporu olan satrancı tercih etmiş. Bundan dolayı da hiç pişman değil, üstelik her geçen gün yeniden işine aşık alan insanlardan.

Güner, Türkiye Satranç Federasyonu’nun düzenlendiği turnuvalar ve çeşitli okullarda yaptığı çalışmaların yanı sıra Satranç Evi’nde çocuk ve yetişkinlere eğitim veriyor.

Altı yaşından itibaren çocukların kabul edildiği bu yerde, bazen beş yaşındaki miniklere de eğitim verilebiliyor. Ağırlıklı olarak cumartesi günleri faaliyet gösteren Satranç Evi’nde, talebe göre pazar günleri için de gruplar oluşturuluyor.

Cumartesi günleri 11:00 ve 13:30 saatlerinde çeşitli yaşlara göre düzenlenmiş gruplar, burada satranç eğitimi alıyor. Aynı gün ve saate uyabilecek üç dört kişinin olması bile bir grubun açılması için yeterli.

Asistanı ile birlikte eğitim veren Güner, hem çocuklar, hem de yetişkinler için öncelikli olarak teorik çalışmalar sunuyor. Ardından çocuklar kendi aralarında pratik yapıyorlar. Bazen de çocuklar, 2003 Türkiye satranç şampiyonası ikincisi Bülent Güner ile satranç oynuyorlar. Gruplar içinde yer almak istemeyen öğrenciler ise özel eğitim, yani birebir satranç eğitimi alabiliyorlar. Tabi bunun için de Güner’in zamanın uygun olması gerekiyor.

Gruplar, seviyeye göre ve yaş gruplarına göre açılıyor. Hiç satranç bilmeyen gruplar için, ilk olarak satranç tahtası ve taşları tanıtılıyor. Ayrıca satranç tarihi hakkında kısa da olsa bilgi veriliyor. İşin kültürüne çok önem veren Güner, “Satranç Evi’nde ‘kale böyle gider, at böyle gider’den çok daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz ki satranç oynayanlar, işin keyfini alabilsinler.” diyor.

Satranç Evi’nde, satrancın öğretilmesi için bilinmesi gereken temel kavramlar çocuklara aktarılıyor. Öğrencilerin pratikte yaptığı hatalar, uygulamalı olarak kendilerine gösteriliyor. Eğitimin takibi için öğrencilere föyler dağıtılıyor ve föyler Güner tarafından takip ediliyor.

Yaz kış hizmet veren Satranç Evi, kışın sürdürdüğü çalışmalarını yazın da Yaz Okulu’nda devam ettiriyor. Yaz Okulu’nda kış programından farklı olarak, hafta içi ve hafta sonu daha kapsamlı programlar oluşturuluyor.

Aylık olarak ödenen eğitim ücretleri için doğrudan Güner’i aramanızda fayda var. Çünkü yaş gruplarına ve seviyeye göre ücretler de değişebiliyor.

Her türlü satranç malzemesinin bulunduğu ve satışının yapıldığı Satranç Evi’nde, satranca yönelik küçük büyük herkese uyan Türkçe ve yabancı dilden oluşan çeşitli kitaplar da bulunuyor.

Satranç Evi’nde sadece eğitim verilmiyor. Burada uygun görülen öğrenciler, Türkiye İş Bankası’nın ana sponsoru olduğu Türkiye Satranç Federasyonu’nun düzenlediği turnuvalara katılabiliyor. Yani burada satranç öğretildikten sonra çocuklar ve gençler uygun olan yarışmalara yönlendiriliyor.

Aynı şekilde Türkiye İş Bankası’nın Çamlıca Spor Tesisleri’nde düzenlediği “8 Yaş Altı Çocuklar için Satranç Şenliği”ne, Satranç Evi’nden de katılımlar oluyor. Güner, aynı zamanda okul çalışmalarındaki öğrencilerini de bu yarışmaya yönlendiriyor.

Güner, federasyonun ilk defa bu sene uygulayacağı bir çalışmayı da bizimle paylaştı. Türkiye Satranç Federasyonu, 2009-2010 yılında 11 yaş ve altı çocuklar için “Çocuk Ligi” düzenleyecek. Çocuklar, eğitim aldığı okulda, gittiği satranç kursunda veya kendi mahallesinde kurduğu bir takımla lige katılabiliyorlar. Güner de, bu lige “İstanbul’un Minik Yıldızları adlı bir takım” ile katılacak.

Türkiye’de ve dünyada derece almış öğrencilerinin olduğunu hatırlatan Güner, “Geçen hafta, Dünya Yaş Grupları Şampiyonası, Antalya’da gerçekleştirildi. Duydunuz mu? Bence duymadınız çünkü basına bilgi verilmedi. Verildiyse bile hiçbir gazete yayımlamadı. 1500-2000 çocuk ve genç orada yarıştı. Benim de sekiz yaş kategorisinde bir öğrencim yarıştı. 11’de altı yaptı. Bence çok başarılı bir sonuç aldı. Ben dahil herkes takdir etti onu. Belki bu öğrencimiz ile dünya şampiyonasında başarılı bir sonuç elde edebiliriz. Yetiştirdiğimiz öğrencilerden böyle oyuncular da çıkıyor.” diyor.

Satranç Evi, turnuvaları, Türkiye Satranç Federasyonu’nun sitesinden takip ediyor. İl temsilcilikleri bulunan federasyon, özel turnuvaları veya kendi yaptıkları turnuvaları internet sitesi üzerinden duyuruyor.

Turnuvalara herkes katılabiliyor ancak lisans çıkartılması zorunlu. TSF sporcu lisansları, İş Bankası’ndan çıkartılabiliyor. Eğer, İş Bankası’nda hesabınız varsa, size en yakın şubeye başvurarak, var olan bankamatik kartınızı, “TSF Sporcu Lisansı” ile değiştirmek istediğinizi bildiriyor ve bu şekilde talepte bulunabiliyorsunuz. Ardından bankamatik kartınız, “TSF Sporcu Lisansı” ile değiştiriliyor.

Adres: Ihlamur Dere Caddesi, Yamaner Apartmanı, No:96/3, Beşiktaş (Elit Profiterol’ün üstü)

Cep Tel: 0535 631 43 75, 0506 620 75 68
Mail: bulent_guner@ttmail.com