Scientix, Avrupa’da Fen ve Matematik öğretiminde sorgulama temelli eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla Avrupa Okul Ağı (EUN) tarafından yürütülen bir projedir.
Proje; öğretmenler, akademisyenler, yöneticiler, aileler ve Fen-Matematik ile ilgilenen herkese açıktır. Proje 2009 yılının Aralık ayında hayata geçmiş ve proje kapsamında 2010 yılının Mayıs ayında Scientix Portalı (scientix.eu) yayına başlamıştır. Portalda, Fen-Matematik öğretmenlerinin derslerinde kullanabilecekleri sorgulama temelli Fen ve Matematik projeleri etkinlikleri ve materyalleri paylaşılmaktadır.
MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, 2014 yılının Mart ayından itibaren projeye Ulusal Destek Noktası olarak dahil olmuştur.
Sorgulamaya dayalı eğitimin yaklaşım esası, öğrencilere bilim insanlarının bilimsel araştırmalarda kullandıkları teknikleri kullandırarak fiziksel dünyayı anlamalarını sağlamaktır. Sorgulamaya dayalı eğitimde öğrenci derse aktif olarak katılır ve öğretmen de sorgulamaya yönelik etkinlik tasarlar.
Scientix Projesinin Amaçları
- Tüm Avrupa çapında gerçekleşen fen ve matematik eğitimi ile ilgili öğretmenlere ve öğrencilere yönelik gerçekleştirilen projelerin ve bu projelerde hazırlanan eğitim materyallerin internet ortamında paylaşılmasını sağlamak,
- Avrupa çapındaki Fen ve Matematik öğretmenlerinin ve akademisyenlerin deneyimlerini paylaşabilecekleri, fikir alış verişinde bulunabilecekleri Scientix portalı platformunu oluşturmak,
- Fen ve Matematik öğretmenlerinin derslerinde kullanabilecekleri sorgulama temelli Fen ve Matematik eğitimine uygun projelere dahil olabilmeleri ve materyaller geliştirebilmeleri için iletişim ortamı oluşturmak ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak,
- Scientix Projesine dahil olan ülkelerdeki Fen ve Matematik eğitimi politikalarına katkı sağlamak.
Scientix Portalı’nda yer alan materyaller öğretmenler tarafından kullanılabilir. Aynı şekilde öğrenciler de portalda yer alan materyalleri ilgilerine göre kullanabilirler. Scientix Portalı aynı zamanda farklı ülkelerde yaşayan Fen-Matematik öğretmenleri için bilgi alış verişi sağlayan bir alandır.