Anne Baba Okulu

Sebze Yemeyen Çocuğa Ne Yapmalı?

Sebze yemeyen çocuğa ne yapmalı? Elbette çocuğa sebzeyi sevdirmek gerekiyor? Peki nasıl? Çocuğum sebze yemiyor diyorsanız önerilerimizi dikkate alın.

Çocukların sebze yemeyi sevmeleri için anne babalara yaratıcı fikirler üretmek düşüyor. İlk zamanlar bir uğraşın. Sonunda çocuğunuz sebze yemeyi kendisi isteyecek. Bunun için bebeklikten itibaren çaba sarf edin.

Çocuklar genellikle küçük yaşlarından itibaren sebzeye karşı biraz daha mesafeli duruyor. Sebze sevgisi ve sebze yeme alışkanlığı genellikle yıllar içinde edinilen bilgiler sonucunda ortaya çıkıyor. Çocukların erken yaştan itibaren sebze sevmeleri ve daha fazla sebze tüketmeleri için anne babaların hayatlarında sebzeye daha fazla yer vermeleri gerekiyor.

Günlük hayat içinde sebzeye daha fazla yer vererek, çocukların farklı sebzelere daha sık maruz kalmalarını sağlayabilirsiniz. Bu sayede de çocukların sebze tüketimini arttırabilirsiniz.

Sebze sevmeyen çocuk
Sebze sevmeyen çocuk

Sebze Yemeyen Çocuğa Öneriler

Kahvaltıda sebze de olsun

Her gün kahvaltı masasında sebze de bulunsun. Rengarenk sebze çeşitlerini kahvaltı masasına dahil ederek, çocukların daha fazla sebze yemelerini sağlamak mümkün.

Tüm yemeklere sebzeyi katın

Çocukların kafasında sebze ile ilgili algının olumlu bir şekilde oluşması için sebzenin tüm yemeklerin içine katılabilecek zenginlikte ve lezzette olduğunu anlamaları fayda sağlayacak. Havuçlu kek, ıspanaklı pasta, değişik sebzelerin eklendiği leziz bir sandviç gibi alternatiflerle, çocukların sebzeye bakışını olumlu yönde değiştirin.

Farklı seçenekler sunun

Çocuğunuzun daha fazla sebze yemesini sağlamak için ona tercihlerini sorun. Sevdiği sebzeyi neden sevdiğini anlamaya çalışıp, bu sebebi çoğaltmaya çalışarak, daha fazla sebze yemesini sağlayabilirsiniz. Birden fazla sebze yemeği pişirmek de alternatif sayısını arttıracağı için fayda sağlayacak.

Birlikte mahalle pazarına gidin

Çocuğunuzun doğal ve sağlıklı beslenmeye ilgisini arttırabilmek için birlikte mahalle pazarına gitmek harika bir fikir olacak. Beraber geçirdiğiniz bu zamanda, rengarenk sebzeleri keşfedin, pazarcılara sorular sorun, ot ve sebzeleri elinize alın, koklayın. Kısaca, çocuklarınızın sebzeler ile tanışmasını ve onlara şükran duymasını sağlayın.

Aynı sebzeyi farklı şekillerde tatmasını sağlayın

Sebze yemeyi bir oyun haline dönüştürebilirsiniz. Aynı sebzeyi farklı şekillerde hazırlayarak (haşlama, püre, ızgara gibi) çocuğunuza ikram edin. Hangisini ve neden beğendiğini anlatmasını isteyin. Sebze yemeyi eğlenceli hale getirin.

Yemek tabaklarınızı sebzelerle süsleyin

Çocukların ilgisini çekebilmenin yollarından biri de eğlenceli tabaklar hazırlamaktır. Yemek tabaklarınızı çeşitli sebzeleri kullanarak eğlenceli hale getirebilir, bu sayede çocuğunuzun sebzelere ilgisinin artmasını sağlayabilirsiniz.

Evinizde sebze yetiştirin

Mutfağınızda, balkonunuzda ya da bahçenizdeki alana göre sebze yetiştirebilir, sebzelerin bakımında çocuğunuzun da yardımcı olmasını rica edebilirsiniz. Farklı otlar ya da sebzeleri birlikte yetiştirirken, büyümelerini seyetmek, daha sonra dalından toplamak ve yemek çocuklar için sebzeleri çok daha ilginç kılacaktır.

Sebzeyi önce siz sevin

Çocukların sebze sevmesi için öncelikle anne babaların sebze sevmesi ve tercihlerini sebzeden yana kullanması gerekir. Ailesinde sebze yenildiğini gören bir çocuk, hemen değilse de zaman içinde, kendisi de sebzeden yana tercih kullanır.

Sebzeleri masal gibi anlatın

Çocuklarınıza sebzelerin hikayelerini anlatın. Her sebzeyi kişileştirin ve hangi mevsimde yetiştiğini, faydalarını, özelliklerini sanki masal anlatırmışçasına çocuğunuza anlatın. Bunu yemek pişirirken yapabileceğiniz gibi, gün içinde farklı zamanlarda da yapabilirsiniz. Her çocuk güzel bir masalı sever.

Sağlıklı beslenmek için sayısız faydaları olan ve doğanın şifa mucizesi olan sebzelere hayatımızda daha fazla yer açarak, çocuklarımızın da daha fazla sebze yemelerini sağlayabilirsiniz.

Çocuğum sebze yemiyor
Çocuğum sebze yemiyor

Çocuğum Sebze Yemiyor

Sebze yemeyen çocuğa ne yapmalı? Sağlıklı beslenme çocukların gelişimini önemli ölçüde etkiliyor. Ancak sağlıklı gıdalar içerisinde önemli bir role sahip olan sebzeler, çocuklar tarafından yeterince tüketilmiyor. Ebeveynlerin çocukların daha sağlıklı beslenmelerini sağlayabilmeleri için çocukların her öğününe sebze porsiyonlarını eklemeleri gerekiyor.

Beyaz Saray tarafından 2010 Diyet Rehberi’nin başına getirilen bilim adamı Prof Dr. Brian Wansink’in çocukların sebze tüketimi konusunda yaptığı araştırmaya göre ise çocukların neredeyse yüzde 80’i sebzeleri yalnızca akşam yemeği ile birlikte tüketiyor.

Hazırladığınız Yiyeceklere Sebzeleri Ekleyin

Çocukların sağlıklı beslenmesi ile ilgili yaptığı araştırmalardan yola çıkan Wansink, ebeveynlere bir takım önerilerde bulunuyor. Çocukların sağlıklı gelişiminde önemli rol oynayan sebzelerin sadece akşam yemeğinde yenilmemesi ve her öğüne dahil edilmesi gerekiyor.

Çocuklarınızın kahvaltısına sebzeleri dahil edebilmek için sebzeli krepler ve yumurtalar hazırlayabilirsiniz. Böylelikle onlara daha sağlıklı kahvaltılar sunabilirsiniz. Çocuklarınıza hazırladığınız sandviçlerin içine ise mutlaka sebze koymalısınız. Reçelli ve ezmeli sandviçlere tatlı sebzelerden havucu, peynirli , jambonlu sandviçlere marulu; tostlara ise domates, biber gibi sebzeleri ekleyebilirsiniz.

Çocuklarınıza Yemek İstedikleri Sebzeyi Sorun

Wansink tarafından yapılan araştırmalar, çocuklara iki sebzeden birini seçme fırsatı sunulduğunda sebze tüketimlerinde yüzde 20’nin üzerinde artış yaşandığını gösteriyor. Bu noktada çocuklar için iki ayrı sebze hazırlayıp hangisini yemek istediklerini sorabilirsiniz. Her akşam çocuklara farklı sebzeler sunarak sebze tüketiminde çeşitliliği arttırabilirsiniz.

Çocukların her öğünde severek yedikleri yiyeceklere sebzeleri de dahil ederek onlara sebzeleri sevdirebilirsiniz. Böylelikle her öğünde sebze porsiyonlarını arttırarak çocukların sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunabilirsiniz.

Bu öneriler ışığında çocuğunuz sebze yemeye başlayacak. Afiyet olsun.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir