Araştırmalar, yayınların çocuk üzerinde çok ciddi etkileri olduğunu gösteriyor. Bu durumda, ebeveynlerin çocuk kitabı seçiminde dikkatli olmaları çocuk gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocuklara önerilecek yayınlar içerik olarak doğru mesajlar vermeli ve ruh dünyasında yaralar açmaması gerekiyor. Çocuklar yalanlarla, aldatmacalarla ve boş şeylerle bir zihin karmaşasının içine itilmemelidir. Tercih edilecek eserler, çocukta insani duygu ve değerlerin gelişmesini, sevginin mayalanmasını, kendi değerlerine karşı ilgili ve saygılı olmasını sağlaması önem taşıyor.
Doğru Kahramanlar Seçmek
Çocukların çoğu, eserlerdeki kahramanlarla kendilerini özdeşleştiriyor ve okuduklarından etkileniyorlar. Çocuğun bilinçaltına iyi örnekler sunulmalıdır. Olumlu ve yapıcı hayat örnekleri verilmelidir. Çocuk kitapları, hurafe ve batıl inançlardan arındırılmış olmalıdır. Saldırganlık, korku, şiddet, öfke çocuk kitaplarından uzak tutulmalıdır.
Resimlere Dikkat Etmek
Sanat ve estetik olarak uygun olmayan resimlerin, çocukların hayal dünyasına zenginlik katacak yerde zarar verebilir. Çocuk kitapları horoz şekeri tadında, kaliteli ve faydalı bir oyuncak gibi sevecen olmalıdır. Cicili bicili kapağın içinde renkli ve hayal dünyasını zenginleştiren bir resimleme ve anlatım yer almalıdır.
İlgi Alanını Doğru Belirlemek
Her çocuk, aynı tür yazılardan eserlerden hoşlanmayabilir. Çocukların ilgi alanları belirlenmeli ve buna göre kitaplar hazırlanmalıdır. İlgi alanına uygun olmayan eserler, çocuklarda okuma alışkanlığını köreltebilir.
Titiz Yayınevlerini Tercih Etmek
Çocuk yayınları editörü veya yayın yönetmeni hem pedagojiye hem çocuk psikolojisine hem edebiyatın, özellikle çocuk edebiyatının birikimlerine sahip olması gerekir. Çocuk yayınları editörleri; sanatın, eğitimin üstünden bir bakış açısıyla ve onların kazanımlarıyla eserlere eğilecek ve daha güzel ürünlerin hazırlanmasına zemin hazırlayacaklardır. Buna bağlı olarak köklü ve bu alanda titiz çalışan yayınevlerinin ürünleri, öncelikli tercihimiz olmalıdır.
Çocuk kitaplarında dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Yazım ve noktalamaya uygunluk,
- Dil bilgisi kuralların uygunluk,
- Sınıf ve yaş düzeylerine uygunluk,
- Konu ve anlatım şekilleri,
- Seçilen kahramanların çocuk psikolojisine uygunluğu,
- Lakap takılacak isimler olmamalı,
- Devrik cümleler sınırlı olmalı.