Şeker hastası hamileler için diyet listesi hem sağlıklı beslenme hem de sağlıklı bebek gelişimi açısından gebelik sürecinde kritik bir önem taşıyor.
Şeker hastası hamileler için gebelik sürecince beslenme her zamankinden daha fazla önemli hale geliyor. Hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından diyabetli gebelerin beslenme programlarına dikkat etmeleri, aşırı yemekten kaçınmaları ve şeker oranı yüksek olan gıdalardan uzak durmaları büyük önem taşıyor.
Doktorlar şeker hastası hamileler için sık aralıklarla az miktarda yemek yemeyi öneriyor. Ancak bu durum, anne adayının yaşına, şeker ölçümüne, kilosuna ve gebeliğin hangi evrede olduğuna göre değişebiliyor.
Dolayısıyla şeker hastası hamilelerin doktor kontrolünde bir beslenme listesi oluşturmaları önem taşıyor. Bununla birlikte uzmanların önerdiği beslenme listesi genel olarak 3 ara ve 3 ana öğünden oluşuyor.
Şeker Hastası Hamileler için Diyet Listesi
Kahvaltı
Kahvaltı, şeker hastası hamileler için diyet listesi hazırlarken önemli bir yer teşkil ediyor. Diyabetli gebelerin kahvaltı öğününü olabildiğince az tuz ve şeker kullanarak yapması önem taşıyor. Kahvaltıda ağır yiyecekler tüketmek, şeker hastası hamileler için gebeliğin riskli bir noktaya gelmesine neden olabiliyor.
- 3 Dilim Esmer Ekmek
- 2 Dilim Az Yağlı Peynir Veya 1 Haşlanmış Yumurta ve 1 Dilim Az Yağlı Peynir
- Mevsimine Uygun Bol Çiğ Sebze
- 5- 6 Adet Zeytin (Tuzsuz)
- Şekersiz Açık Çay
Ara
Ara öğünlerde özellikle şeker miktarı az olan meyveleri tercih etmek gerekiyor. Siyah üzüm, havuç, hurma, ayva, ekşi elma gibi meyve ve sebzeler vitamin değerleri açısından da bebeğin gelişimini destekliyor.
- 1 Porsiyon Meyve
- ½ Kase Az Yağlı Yoğurt Veya ½ Bardak Az Yağlı Süt
Öğle
Öğle yemeğini, ara öğünden 1-1,5 saat sonra yemek ideal olduğu gibi, öğle öğününde protein ağırlıklı beslenme öneriliyor. Tavuk, balık ya da kırmızı et gibi protein ve aminoasit bakımından zengin olan gıdalar şeker hastası gebeler için öneriliyor.
- 1 Kase Çorba
- 100 – 150 Gram Et Veya Tavuk Veya Balık
- Salata (1 – 2 Tatlı Kaşığı Zeytinyağlı)
- 3 Dilim Esmer Ekmek Veya Ekmek Yerine Geçenler
Ara
Şeker hastası hamileler için diyet listesi oluştururken ara öğünlere önem vermeyi unutmamak gerekiyor. Öğle yemeğinin ardından da ara öğünü atlamamak önem taşıyor. Öğle yemeğinden önce meyve yediyseniz, öğle yemeğinden sonra salatalık, havuç gibi çiğ tüketilebilen sebzeleri tercih edebilirsiniz.
- 1 Meyve
- 1 Kâse Az Yağlı Yoğurt
- 1 Dilim Esmer Ekmek Veya Ekmek Yerine Geçenler
Akşam
Şeker hastası hamileler için akşam yemeğinde ağır yiyeceklerden kaçınmak da önem taşıyor. Nitelikli ve rahat bir uyku anne karnında bebek gelişimi açısından önem taşıdığı gibi, annenin sağlığını ve stres düzeyini de olumlu etkiliyor.
- 1 Kase Çorba
- Etsiz Sebze Yemeği
- 1 Kase Az Yağlı Yoğurt
- 2 Dilim Esmer Ekmek Veya Ekmek Yerine Geçenler
Ara
- 1 Porsiyon Meyve
- 8-10 Adet Fındık
- Ara ( Yatana Kadar Geçen Süre Fazla İse )
- ½ Kase Az Yağlı Yoğurt Veya ½ Bardak Az Yağlı Süt
- 1 Dilim Esmer Ekmek Veya 3 Kaşık Yulaf Gevreği
(Cicicee’de yayımlanan bu içeriğin tümü bilgilendirme amaçlıdır. Sayfada yer alan bilgiler tıbbi öneri olmadığından, sağlık sorunlarınız için doktorunuza danışmanız önerilir.)