Bazı sanatçılar vardır ki, öldükten sonra da yaptıkları çalışmalarla anılırlar. Semiha Berksoy da bu sanatçıların başında geliyor. Türkiye’nin ilk kadın opera sanatçısı olan Berksoy’un adını taşıyan, Semiha Berksoy Opera Vakfı’nı bu ay sizin için gezdik
Bu yıl 100. doğum yılının kutlandığı Semiha Berksoy, alışılmışın dışında bir sanatçı. Operadan baleye, resimden tiyatroya bir çok dalda başarılı olan Berksoy’un adına kurulan vakıf çeşitli sanat dallarında çocuklara hizmet veriyor.
Bundan beş yıl önce kurulan vakıfta son iki yıldır çocuklara ve yetişkinlere ders veriliyor. Özellikle eğitimin küçük yaştan itibaren verilmesi gerektiğini düşünen vakıf yetkilileri çocuk sanat akademisine önem veriyor. Akademide bale, yaratıcı drama, opera, şan ve koro eğitimleri veriliyor. Üç buçuk – dört yaşından 12 yaşına kadar tüm çocuklar sanat eğitimlerine katılabilirler.
Ekim ayı gibi başlayacak derslere katılmak için, eylül ayında kayıt için başvuru yapmanız gerekir. Cumartesi günleri gerçekleştirilen dersler tüm gün sürüyor. Çocukların neye yeteneği olduğunu anlamaları için çocukların diğer derslere de girmelerini sağlamak amacıyla ders saatleri birbiri ile çakışmayacak şekilde ayarlandı. Eğitime katılan çocuklar kendi grubunun derslerinin dışında diğer grup derslerine de katılabilirler.
Koro dersleri dışında katılmak isteyen çocuklar için özel bir şey gerekmiyor. Ders almak isteyen tüm çocuklar kayıtlarını yaptırdıkları takdirde derslere katılabilirler. Koro için, ritim ve ton duygusu aranıyor çocuklarda. Koro seçmeleri için çocuklar hocalar tarafından seçiliyor.
Eylül ayında başlayıp, haziran ayına kadar süren kursun aylık ücreti 250 – 300 TL arasında değişiyor. Dersler cumartesi günü veriliyor.
Vakıfta çocukların dışında yetişkinler içinde kurslar düzenleniyor. Tiyatro eğitiminin verildiği sınıflar 10 – 12 kişillik. Kurs süresi boyunca hazırlanan oyunlar, kurs sonunda sergileniyor. Yetişkin kurslar cumartesi – pazar günleri ikişer saat olarak düzenleniyor.
Çocuk kursları hakkında bilgi
Klasik bale
Müfredatın uygulanmasının yanısıra, yapılan yüksek seviyedeki çalışmalarla, öğrencilerin teknik ve artistik olarak en üst seviyeye ulaşmaları dersin ana amacıdır.
Anatomi
Vücuttaki ana eklem ve kasların yerleri, işleyişleri ve hareket bağlantıları öğretilir.Temel kavramlar iskelet ve kas sistemi, eklemler, hareket kasları ve kuvvet sistemleri incelenir.
Doğaçlama
Doğaçlama derslerinde öğrencilerin belirli yönlendirmelerle kendilerini ve çevrelerini daha iyi algılamaları, hareket kapasitelerini genişletmeleri ve kendileri farklı şekillerde ifade edebilmeleri amaçlanır.
Karakter
Klasik bale eserlerinin içinde önemli yer tutan karakter dansları, öğrencinin artistik ve teknik seviyesinin ilerlemesine yardımcı olmaktır. Ayrıca öğrenci bu derslerde kostüm ve müzik karakterleri hakkında da bilgilendirilir.
Point
Klasik bale kadın dansçıları için en önemli unsur olan point tekniğinin en yüksek seviyeye getirilmesi dersin amacıdır.
Pas De Deux
Kız ve erkek öğrencilerin birlikte uyum içinde dans etmeyi öğrendikleri bu derste, Klasik bale repertuarından seçilen pas de deux parçalarıyla öğrencilerin teknik ve artistik seviyeleri geliştirilir.