SEPTO Birincileri Hollanda’ya “Sanatsal Eğitim” Gezisine Gidiyor

Özel Yamanlar Eğitim Kurumları tarafından geçen yıl 7. gerçekleştirilen ilköğretim okulları arası, Sanat Eğitimi Proje Tasarım Olimpiyatı (SEPTO)’nda öğrenciler, Rekreasyon, Oyuncak Tasarımı, Dramatizasyon, Pandomim, Kaligrafi, Resim ve Müzik olmak üzere 7 kategoride yeteneklerini sergiledi. Türkiye’de sanat eğitimi üzerine gerçekleştirilen ilk ve tek olimpiyat SEPTO’nun finaline geçen yıl, 700 proje ile 1680 öğrenci katıldı. İlköğretim öğrencileri, olimpiyatla birlikte birbirinden ilginç projelerini sergileme imkanı buldu.

Olimpiyatta 7 Ayrı Kategori

Rekreasyon kategorisinde atık maddelerin dönüşümünü sanatta kullanmayı sağlayan öğrenciler, atıklara üç boyutlu, işlevsel ve görsel bir boyut kazandırıyor. Oyuncak Tasarımı kategorisinde hayallerini kendi yaptıkları oyuncaklara yansıtan öğrenciler; Dramatizasyon kategorisinde ülkenin ve dünyanın yaşadığı sorunları kendi gözlerinden müzikli ve sesli tiyatro oyunu ile anlatıyor. Pandomim kategorisinde, hareket ve mimikler ile çeşitli mesajlar veriliyor. Kaligrafi kategorisinde öğrenciler, iç dünyalarının güzelliklerini yazıları ile yansıtıyor. Resim kategorisinde renk, ritm, denge ve kompozisyon yetenekleri sergilenirken; öğrenciler Müzik kategorisinde piyano, gitar, bağlama, ney, kanun, ud, keman, ritm, ses ve enstrüman grup alanlarında bilgilerini ortaya koyuyor.


Geleceğin Sanat Entellektüelleri

Özel Yamanlar Eğitim Kurumları Görsel Sanatlar Zümre Başkanı, Proje ve SEPTO Genel Koordinatörü Ufuk Alkan, her geçen yıl katılımın katlanarak arttığını, Türkiye’de bu tür organizasyonların genellikle Matematik-Fen Bilimleri ya da Sosyal Bilimler üzerine düzenlendiğini; ancak öğrencilerin sanata olan ilgisini arttıracak organizasyonların olmamasından dolayı SEPTO’nun bu açığı doldurduğunu belirtti.

Alkan, aşırı talep üzerine SEPTO’ya Resim kategorisinin de eklendiğini ifade ederek, “Son birkaç yıldır çeşitli illerden okul ve derneklerin SEPTO’nun bazı kategorilerini örnek alarak yarışma düzenlediklerini ayrıca SEPTO’da derece alan öğrencilere burs imkanı tanıdıklarını biliyoruz. Bu hem kurumumuz hem de SEPTO adına sevindirici bir durum. Türkiye’de sanat alanında en büyük organizasyon olan ‘Sanat Eğitimi Proje Tasarım Olimpiyatı’, geleceğin sanat entelektüellerini yetiştirip yönlendirmeyi ve yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunmayı hedefleyen organizasyon olarak büyük önem arzediyor” dedi.

8. Sanat Eğitimi Proje Tasarım Olimpiyatı, 17 Mayıs 2014’te Düzenleniyor

SEPTO, bu yıl 17 Mayıs 2014 tarihinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Fuar alanında düzenlenecek. Eserlerini sergileyecek olan öğrencileri çeşitli üniversitelerden 30 akademisyen, eğitimci ve Devlet Tiyatro sanatçılarından oluşan alanında uzman jüri üyeleri değerlendirecek. Jüri başkanlığını ise, Hollanda Kraliyet Ressamı ve Avrupa Görsel Sanatçılar Topluluğu Başkanı Don Nederhand yapacak. Aynı günün akşamında düzenlenen törenle ödüller sahiplerini bulacak.

Vincent ve Creall sponsorluğunda, Hollanda Kraliyet ailesinin özel davetlisi olarak, her kategoride 1. gelen projenin danışman öğretmenini, geçen yıl Hollanda’ya 5 günlük “Sanatsal eğitim” gezisine gönderen SEPTO organizasyon heyeti, öğretmenleri de onure etme yönünde bir ilke imza atmış oldu. Türkiye genelinde yapılacak organizasyon, geçen yıl olduğu gibi her kategorinin 1. Hollanda’ya sanatsal eğitim gezisine gönderecek. Ayrıca Resim Kategorisi 2.lerini de Primo sponsorluğunda Venedik Sanat Bienal ve Floransa’ya götürecek.

Yarışma Takvimi:

E-posta başvuru (son tarih): 02 Mayıs 2014
Sergi ve Ödül Töreni: 17 Mayıs 2014
http://www.septo.org