Kurşunkalem kömür benzeri bir maddeden yapılır. Bu maddeyi toz şeker gibi düşünebilirsiniz. Toz şekerin çok daha küçük parçaları gibi olan kurşunkalemin ucu, kağıdın üst yüzeyine işler. Silgi ise bu parçaları kağıttan söker.
Kurşunkalem içerisinde bir tür karbon bileşimi bulunur. Bu bileşime grafit adı verilir. Kurşunkalemle kağıdı çizdiğinizde, bu grafit parçaları kağıdın yüzeyine yayılır. Ancak kağıt grafiti emmez. Silgi, kağıdın yüzeyindeki bu grafit parçalarını çekerek, kağıdın temizlenmesini sağlar. Silgi, yumuşak bir lastiktir. Bu nedenle kağıda zarar vermeden, grafit parçalarını kağıttan çıkarabilir.
Kurşunkalemle yazılmış bir kağıdı silgiyle sildikten sonra, silginin uç kısmındaki lastik parçaları dağılır. Bunun yanı sıra, kurşunkalem izi ile temas eden bölgesi de kirlenir. Ancak bu iz kolayca çıkarılabilir.
Tükenmez Kalem İzi Neden Silinmez?
Tükenmez kalem de mürekkep bulunur. Mürekkep, kağıdın içine nüfuz eder. Bu nedenle, silgi gibi yumuşak bir plastiğin bu izi çıkarması mümkün değildir. Ancak mürekkep izi de farklı silgi türleri ile çıkarılabilir. Kumdan yapılmış olan silgiler, kağıdın üst yüzeyinin kağıttan ayrılmasını sağlayarak, mürekkep izini çıkarabilir. Ancak bu işlem, ince ya da dayanıksız kağıtlar için iyi bir yöntem değildir.