Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8. sınıflara uyguladığı ortak sınavların ikincisi önümüzdeki günlerde yapılacak. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının sonuçları ise Haziran ayında açıklanacak.
Sınav yaklaştıkça ailelerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin stresi giderek artıyor. ERA Kolejleri’nden PDR Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin, sınav yaklaştıkça artan çalışma temposunun kaygıyı yükselteceğine işaret ediyor.
29-30 Nisan’da uygulanacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavları, birinci dönemde de olduğu gibi 2 oturumdan oluşacak ve 2 gün sürecek. İlk gün oturumda; Türkçe, Matematik ve Din Kültürü derslerinden sorular çıkacak. 20’şer sorudan ilk gün için toplam 60 soru sorulacak.
Her branş için öğrencilere 40 dakikalık süre verilecek. İkinci gün oturumunda, Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi, Yabancı Dil derslerinden 20’şer soru ve yine 40’ar dakika süre verilecek. Sınavların sonuçları ise Haziran ayında duyurulacak.
TEOG Sınavları öncesinde öğrencilerin son günleri verimli ve sakin geçirmeleri, sınavda en üst düzeyde performans gösterebilmeleri açısından önemli. ERA Kolejleri PDR Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin, “Sınavlar, hayatımızın her döneminde karşımıza çıkıyor. Sınavlarda başarımızı artırmanın öncelikli koşulu, düzenli ve planlı çalışmaktır.
Sınav yaklaştıkça çalışma temposunu yükseltmeyi öğrencilerimize önermiyorum. Çalışma alışkanlıklarımızı belirli bir tempoda ve sürekli devam ettirmek başarımıza da olumlu katkı sağlayacaktır.
Bir noktayı unutmamak gerek; sınavlar gerçek potansiyelimizi tam olarak ortaya koymamızı sağlamayabilir. Sonuç ne olursa olsun, hayatta öğrencilerin başarılarını sergileyebilecekleri sınav dışı pek çok ayrı platform olacağını da hatırlatarak, tüm öğrencilere başarılar diliyorum…” diyor.
Çetin’in sınav yaklaşırken öğrencilerin yapmaları gerekenler konusundaki önerileri:
- Çok yoğun çalışma temposundan ve sürekli konu tekrarı yapmaktan uzak durulmalı.
- Öğrenciler, yoğun bir yılı ve 8 yıllık zorunlu eğitim kademesini geride bırakırken çalışma tempolarını aniden yükseltmemeliler. Aşırı ders çalışma ve düzensiz uyku öğrencilerde stres faktörünü artıracağından rutinlerini bozmamaları daha iyi olacaktır.
- Çok yoğun çalışma temposundan ve sürekli konu tekrarı yapmaktan uzak durmalılar. Konu tekrarları yerine genel deneme testleri çözülebilir ve yanlış yapılan sorulara yönelik çalışmalar artırılabilir.
- Deneme sınavları zaman planlaması göz önünde bulundurularak sistemli olarak çözülmelidir.
- Son günlerde, uyku ve beslenme düzenini her zamanki tempoda devam ettirmek en doğru seçim olur.
- Her türlü sakatlanma ihtimalini göz önünde bulundurarak ağır ve tehlikeli sporlardan uzak durulması faydalı olacaktır.
- Öğrenciler zihinlerini boşaltmak ve rahatlamak için motive edici filmler ve kitapları günlük programlarına serpiştirebilirler.
- Biraz gevşemek açısından ailece keyifli vakit alınacak aktiviteler planlamak, sınava dinlenmiş girmenizi sağlayacağından son derece yararlı olur.