CiciPedia

Sınıf ve Okul Kuralları

Yaşamımızı kolaylaştırmak için kurallar önemlidir. Kuralların olması hayatımızı düzene sokar. Örneğin kantinden yiyecek bir şeyler almak istedik. Oldukça da açız. Bizim gibi aç olan ve yiyecek bir şeyler almak için orada bulunan birçok kişiyle karşılaşırız.

Herkesin para uzattığı ve isteğini hep bir ağızdan söylediği bir ortam hayal edin. Bu ortamda ihtiyacımızı gidermek isteyen kantin görevlisinin kafası karışabilir mi? Bir de şu açıdan düşünelim; sizden sonra gelen bir kişinin sizden önce istediği şeyi alması sizi öfkelendirir mi?

Toplu yaşanan ortamlar için kurallar “Olmazsa olmaz!” şeylerdir. Sınıflar da toplu yaşam alanlarıdır. Sınıflarda birden fazla kişi bulunur. Bu kişiler ihtiyaçlarını aynı anda karşılamak ister. Bu ihtiyaç öğrenme ihtiyacıdır. Öğrenme ortamının iyileştirmesi için kurallar gereklidir.

ders-ve-okul-kurallari (2)

Sınıf ve okul kuralları neler olabilir?

  • Söz alarak konuşmak
  • Konuşanı dinlemek
  • Derse zamanında girmek
  • Ortamımızı temiz tutmak
  • Araç gereçlerimizi yerine koymak
  • Teneffüslerde ihtiyaçlarımızı karşılamak ( kalem açmak, tuvalete gitmek)

Bu kurallardan birkaçını örneklerle açıklayalım.

Konuşanı Dinleme Kuralı: Öğrenmek istediğimiz konuyla ilgili sorularınız var. Söz aldınız ve sorunuzu soruyorsunuz. Bu arada sınıfta sorunuzla ilgilenmeyen ve konuşan arkadaşlarınız var.

A teacher teaching a junior school class

Nelerle Karşılaşılır?

Öğretmenin verdiği cevabı duyamayabilirsiniz. Öğretmeniniz size sesinizi duyurmak için daha fazla yorulabilir. Arkadaşlarınız verilen cevaptan yararlanamaz, daha sonra aynı sorunla karşılaştıklarında aynı soruyu sorar ve zaman kaybı yaşanır.

Derse Zamanında Gelme Kuralı:

Derse geç kalan bir öğrenci olduğunda öğretmen anlattıklarını tekrar etmesi gerektiğini düşür çünkü her öğrencinin konuyu öğrenmesini ister. Konunun başlangıcını kaçıran öğrenci konuyu kavramakta (anlamakta) zorlanır veya anlayamaz. Öğretmen tekrar ettiğinde zaman kaybı yaşanır ve önceden dinleyen öğrenciler sıkılabilir.

Kurallara uymak, kuralları bilmekten daha önemlidir. Kurallara uygun davranmadığınız zamanlarda kendinizi diğer arkadaşlarınızın yerine koyun. Bu konunun önemli olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır 😉

Kendini Dene

  1. Kurallar neden gereklidir?
  2. Sınıf ve okul kurallarını söyleyin.
  3. Bir kuralı düşünerek neden gerekli olduğunu açıklayın.
Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir