CiciPedia

Sınıfımızın Yeri

Duygu ve düşüncelerimizi konuşarak ve yazarak ifade ederiz. Anlatımlarımızda şekil, sembol, renk veya resimlerden yararlanırız. Yazı da bir semboldür. Kullanım dilimiz olduğu için en çok Türk Alfabesini kullanırız. Bu yolla Türkçe bilen birine kendimizi çok rahat ifade edebiliriz.

sinifimizin-yeri-2

Unutmamamız gereken en önemli şey, yazı başka içindir. Bu ifadeyi ayrıntılı olarak ele alalım. Örneğin çok sevdiğimiz bir arkadaşımıza mektup yazdık. Gönderdik. En içten dileklerimizle oluşturduğumuz bu yazıyı arkadaşımız okuyamazsa bizi anlayamaz. Bir sınavda en doğru bilgiyi anlaşılmaz bir şekilde yazdık. Öğretmeniniz yazınızı okuyamazsa ne bildiğinizi ona anlatamamış olursunuz çünkü yazıyı sizden farklı bir kişi okuyor. Bu nedenle başkasının anlayamadığı şey sadece yazıda kalır.

Anlatımlarımızda yazının yanında resimler, şekiller ve semboller de çok önemlidir. Şekil ve semboller yazıyla uzunca anlatabileceğimiz bir şeyin kısaca anlatılmasını ve anlaşılmasını sağlar. Buna en güzel örnek trafikteyken karşılaştığımız işaretlerdir. Sürücü şekil veya sembole bakarak gerekli bilgiyi veya uyarıyı alır. Bu şeklide yoluna daha doğru devam eder.

trafik-lambalari

 

Bir  şeyin nerede olduğunu bulmak için de tarif edilmesini isteriz. Nerede olduğu, neyin veya kimin yanında olduğunu sorarız.Tarif ederken bulunduğumuz yeri ve yerin özelliklerini anlatmamız gerekebilir. Bu tarifle karşımızdakinin zihninde bir resim çizeriz.

Tariflerimizi yaparken daha önce bildiğimiz benzer yerlerden bahsedebiliriz. Benzerlikler anlamamızı kolaylaştırır.  Örneğin sınıfımızın yerini öğrenmeye çalışırken oturduğumuz apartmanın benzer özelliklerini kullanabiliriz.  Arkadaşımızın sırasını bulmak istediğimizde daha önce bildiğimiz bir arkadaşımızın yerine göre tarif etmek bize zaman kazandırır.

Sınıfımızın Yeri

Yer tarifinde  aşağıda, yukarıda, sağında, solunda, üzerinde, içinde gibi net ifadeler kullanırız. Bu tarifi kullanırken değişik şekillerde anlatabiliriz. Örneğin sınıfımızın yerini  arkadaşımıza tarif edelim. Geçen seneki sınıfımızın üst katında. Müdür yardımcımızın odasının sağında, şeklinde tarif edebiliriz. Aynı yeri, okulun 3. katında,  2- A sınıfının  solunda, şeklinde de tarif edebiliriz.

Kendini Dene:

  1. Ulaşmak istediğimiz şeylerin yerini nasıl buluruz?
  2. Yer tarifinde kullanılan ifadeler nelerdir?
  3. Sembol ve şekillerden nasıl yararlanırız?
Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir