Yaz Akşamlarının Korkulu Rüyası Sivrisinekler, Neden İnsanları Sokuyor?
Dünyamızda yaklaşık 3 bin sivrisinek türü bulunmaktadır. Ancak bu türlerin hepsi insanlara saldırmaz. İnsanlara saldıran türlerin ise yalnızca dişileri insan kanını emer. Bunu, yumurtalarını üretebilmek için protein sağlayabilmek amacıyla yaparlar. Bu eylemi gerçekleştiren türlerin hemen hepsi, en azından ilk yumurtalarını kana ihtiyaç duymadan yapabilirler. Ama diğer yumurtaları için kendi vücutlarındaki protein yetersiz kalır. İhtiyacı olan proteini de diğer canlıların kanından elde ederler.
Bulabildikleri her canlının kanından faydalanırlar. Hatta suyun yüzeyine yaklaşan balıkların bile kanından yararlanırlar. Avlarını bulabilmek için bacaklarındaki alıcıları ve duyargalarını kullanırlar. Duyargaları bir santigradın binde birini bile algılayacak karda hassastır. Alıcılarla ise ter, nem ve ısının yerlerini saptarlar. İnsanlara saldırmalarının nedeni; verdiğimiz nefesin ısı ve nem oranı sayesinde yerini tespit eder. Bu karbondioksit bulutunun içinde hareket edip bilgileri değerlendirir ve avın yararlı olacağına karar verirse işleme başlar.
Sivrisinekler içi delik bir boruyu deriye sokarak kanı emmezler. Yapılarında, kereste, iki tane tüp, iki de neşter olarak kullandıkları testere uçlu bıçakları vardır. Önce deriyi bıçaklarla delerler, sonra birinci tüp ile tükürüğünü delikten içeriye akıtırlar. Bu tükürük kanamanın durmasını engeller. Daha sonra ikinci tüpü içeriye sokarak avına hissettirmeden kanı emer.
Erkek sivrisineklerin yumurta üretmek gibi sorunları olmadığı için, çiçek özleri onların beslenmeleri için yeterlidir.