Soğuk Havale Nedir? Bebeklerde Soğuk Havale Belirtileri

Soğuk havale, ateş yükselmesi gibi belirtilerin görülmediği havale türüdür. Beyindeki elektrik boşalımları nedeniyle gelişen havale, genellikle yüksek ateşe neden olur. Ancak bebeklerde ateş yükselmeden de soğuk havale ortaya çıkabilir.

Bebeklerde havale, ateşin bir türlü düşmediği durumlarda fark ediliyor. Böylece erken müdahale şansı ortaya çıkıyor ve bebeğin durumdan etkilenmesi önleniyor. Soğuk havale ise ateş olmadan ortaya çıktığından erken müdahale imkanını azaltıyor. Bu nedenle bebeklerde fiziksel ya da zihinsel anlamda kalıcı bozukluklar ortaya çıkabiliyor.

Bebeklerde Soğuk Havale Belirtileri

Soğuk havale belirtileri genellikle nöbetten sonra bebeğin fiziksel davranışları ile ortaya çıkıyor. Soğuk havalenin nöbet sırasında anlaşılması çoğunlukla mümkün olmuyor. Bu nedenle risk grubunda yer alan çocukların sürekli kontrol altında tutulması şart. Özellikle 6 aylık ile 5 yaş arasındaki bebeklerde görülen havale, önceden anlaşılması mümkün olmayan bir durum olsa da, genetik yatkınlığı olan bebekler için önlem alınması, nöbetlerin daha hafif geçmesine yardımcı oluyor. Ailede ateşli havale geçiren bireyler varsa ya da ebeveynler daha önceden havale geçirmişse bebekte havale görülme riski artıyor.

Soğuk Havale Tanısı Nasıl Konur?

Soğuk havale için kesin tanı konulabilmesi için beyindeki elektrik hareketlerinin incelenmesi gerekiyor. Bebeğin EEG yani beyin elektrosu çektirilmeden kesin tanı konulması mümkün değildir. Ancak soğuk havale sonrasında bebekte bazı anormal davranışlar ortaya çıkıyor.

  1. Vücutta istemsiz kasılma ya da gevşeme olması,
  2. Gözlerde kayma olması,
  3. Ağızdan köpük gelmesi

Bebeklerde bu belirtilerin görülmesi durumunda geciktirilmeden doktora başvurulması gerekiyor.

Soğuk Havale ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Soğuk havale geçirme riski olan ya da daha önce soğuk havale geçirmiş olan bebekler için ebeveynlerin birtakım önlemler alması gerekiyor.

  1. Bebeğin hareketlerini iyi gözlemleyin.
  2. Havale nöbeti sırasında panik olmamaya özen gösterin. Bebeğinizin gelişim sürecine bağlı olarak havale sırasında nasıl davranmanız gerektiği hakkında bilgi alın.
  3. Bebekte havaleyi tetikleyen etkenlere karşı dikkatli olun ve bebeğin kontrollerin aksatmayın.

Soğuk havale, ateşli havaleye göre çok daha geç fark edildiğinden, bebekler için büyük bir tehlike yaratabiliyor. Bu nedenle risk altında bulunan bebekler için ek önlemler alınması ve tetkiklerin düzenli olarak yapılması gerekiyor.