Soluk Alıp Verme

Balon şişirirken burnumuz açık olduğunda kolaylıkla balonu şişirebiliriz. Burnumuz tıkalıyken balon şişirmeyi denediğimizde bu işte ne kadar çok zorlandığımızı anlarız. Dış ortamdaki havanın kullanımı açısından soluk almak önemlidir. Soluk almada burunun önemi büyüktür. Defalarca soluk alıp vererek dış ortamdan oksijen alır ve dış ortama karbondioksit veririz.

Nefes Alıp Vermenin Önemi

Soluk alıp vermek hayatta kalabilmek için önemlidir. Soluk alıp vermeyle ihtiyacımız olan enerji için oksijeni kullanmamız gerekir. Vücudumuz için besinlerden alınan enerjiyi oksijenle kullanılır hale getiririz. Bu şekilde vücudumuz canlılığını sürdürür.

Soluk aldığımız havanın içinde oksijen daha fazladır. Soluk verdiğimiz havanın içinde ise karbondioksit yoğunluktadır. İlk yardım esnasında yapılan suni teneffüsteki havanın içinde hayat kurtaracak kadar oksijen vardır.

Solunum Yaptığımız Organlar

Soluk alıp verme esnasında sırayla görev yapan yapı ve organlar burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, akciğerdir. Burun, burun içi kılları sayesinde havadaki zararlı maddeleri tutar, havayı nemlendirir ve hava vücuda girmeden vücut ısısını ayarlar. Soluk aldığımızda oksijen akciğerlerden kana geçer. Kandaki karbondioksit aynı yolu tam tersi yönünde izleyerek dışarı çıkar.

Y Borusu

“Y Borusu”  soluk borusudur. Bir tarafı akciğer için bir tarafı diyafram için görev yapar. Yutkunduğumuzda gırtlak yukarı doğru hareket eder ve gırtlak kapağı kapanır. Böylece soluk borusuna besin kaçması engellenir. Bu esnada çok kısa bir zaman da olsa soluk alamayız.

Nasıl Soluk Alıp Veririz?

Soluk alıp verme esnasında akciğerler hava ile dolarak genişler. Soluk verme sırasında eski haline tekrar geri döner. Soluk alıp verirken göğüs kafesindeki kaslarla birlikte diyafram adı verilen kasımız da çalışır. Göğüs kafesinin altında yer alan yarım küre biçimindeki bu kas, soluk alma sırasında aşağı doğru düzleşir. Göğüs kafesindeki kasların kasılmasıyla göğüs boşluğu genişler, hava akciğerlere dolar. Soluk verirken diyafram, yarım küre biçimine tekrar geri döner. Göğüs kafesindeki kaslar da gevşer. Göğüs boşluğu daraldığı için akciğerlerimizden de hava çıkar. Soluk alıp verme sırasında diyafram kaslarının yanı sıra göğüs kafesi kasları da görev yapar.

Neden Hıçkırırız?

Hızlı yemek yediğimizde bir miktar hava yutarız. Havanın dışarı çıkarılması için diyafram ani kasılmalar yapar. Bu olaya hıçkırık denir. İstem dışı olarak, birden bire, ağız ve burun yoluyla nefes vermemiz ise hapşırık olarak tanımlanır.

Burundan nefes alıp ağızdan nefes vermek sağlığımız için önemlidir. Ağızdan alınan hava kuru, dış ortam sıcaklığı ile ve korumasız olarak vücuda geçer. Bu nedenle sağlık problemleriyle daha sık karşılaşırız.

Kendini Dene

  1. Soluk alıp vermek neden gereklidir?
  2. Soluk alıp verirken görev yapan yapı ve organları sırasıyla söyleyin.
  3. Doğru soluk alıp vermek neden önemlidir?
Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022