Tatilden dönüş, okulların açılması ve toplu yaşamın artması, grip salgınlarının da artmasına yol açıyor. Sonbaharda havaların soğuması, grip vakalarının artmasına yol açtığı gibi, çocukları salgınlardan korumak için beslenme düzenine ve hijyene dikkat etmek gerekiyor.
Liv Hospital Ankara İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cem Sungur, boğazda, burunda ve akciğerlerde enfeksiyona yol açan salgıların, hastanede tedavi gerektiren durumlara ve hatta ölüme neden olabileceğini söyledi.
Grip Salgınları Ölüme Yol Açabiliyor
Kolay bulaşan bir solunum yolu hastalığı olan grip; burun, boğaz ve akciğerde enfeksiyonlara neden olabiliyor. Bronşit ve pnömoni gribi vücutta önemli komplikasyonların oluşmasına yol açabildiği gibi, sağlıklı genç insanlarda dahi, grip salgını ciddi etkiler yaratabiliyor. Salgınlardan korunmak için aşı yaptırmak önemli olduğu gibi, beslenme düzenine de dikkat etmek gerekiyor.
Herkesin Aşıya İhtiyacı Var
Grip virüslerinin sürekli olarak değiştiğinin altını çizen Sungur, 6 aylıktan itibaren herkesin aşı olmasının önemli olduğunu belirtti. Özellikle hassas bünyeler için grip aşısının sağlığı korumada büyük etkisi olduğuna değinen Sungur, birkaç istisna dışında herkesin grip aşısı olabileceğini söyledi.
Grip Enfeksiyonlarında Risk Grubu
- Astım, diyabet, akciğer ve kalp hastalığı gibi sorunları olan kişiler,
- Hamileler,
- 5 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük kişiler,
- Bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalar
başta olmak üzere, her yaştan bireyi olumsuz etkileyen salgınlara karşı önlem alabilmek için aşı olmak gerekiyor. Yumurta alerjisi ve bazı nörolojik hastalıkları olan kişiler dışında, 6 aydan büyük herkese grip aşısı uygulanabildiği gibi, aşı olmak hafif ateş ve halsiz hissetme gibi birkaç gün içerisinde etkisini kaybeden belirtiler oluşturuyor.
Sonbahar aylarında salgınlardan korunmak ve yaşam kalitesinin düşmesini engellemek için influenza aşısı olmanın yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli olarak spor yapmak ve sağlıklı beslenmek gerekiyor.