Babanın davranışları, çocukların gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip. Bebeklik döneminden itibaren, babanın çocukla olan ilişkisi çocuğu psikolojik ve zihinsel anlamda büyük ölçüde etkiliyor. Sorumsuz bir baba, çocuğun ruhsal olarak zarar görmesine sebep olabilirken, sorumlu bir baba çocuğun sevgi ve güvenle büyümesini sağlayabiliyor.
Sorumlu Bir Babanın Asla Yapmaya 13 Şey
Sorumlu bir baba ile sorumsuz bir baba, davranış biçimleri bakımından her yönüyle farklılık gösteriyor. İşte sorumlu bir babanın asla yapmayacağı 13 şey:
- Asla Kötü Örnek Olmaz
Babalar, genellikle çocuklara ne yapmamaları gerektiğini sıklıkla söyler. Öfkeni kontrol et, olumsuz ifadeler kullanma gibi. Ancak çoğu zaman, babaların bu sözleri davranışa yansımaz. Örneğin, trafikte kontrollerini kaybeder ve diğer sürücülere olumsuz ifadeler kullanırlar. Çocuklar, kendilerine söylenenden çok, gördüklerini öğrenir. Bu noktada, sorumlu bir baba çocuklarına sözleriyle değil, davranışlarıyla yol gösterir.
- Asla Şiddet Uygulamaz
Sorumsuz babalar, kurallarını empoze etmek için fiziksel şiddete başvurabilir. Ancak iyi bir disiplinci, uzun vadede daha etkili olacak yöntemleri kullanmayı tercih eder. Şiddet kullanmak çocuğa şunu öğretir: Agresyon, çelişki ile başa çıkmanın bir yoludur.
- Çocuklarıyla Geçireceği Zamanı Ertelemez
İşkolik babalar, çocuklarıyla düzenli zaman geçiremez. Çocuklar da kendileri yok sayılmış ve terk edilmiş hisseder. Oyunlar oynamak, film izlemek, birlikte dışarı çıkmak gibi faaliyetler çok değerlidir. Sorumlu bir baba bunu bilir ve çocuklarıyla birlikte geçirmeyi planladığı zamanı ancak çok acil bir iş olduğunda erteler.
- Çocukların Hayatındaki Kilometre Taşlarını Asla Unutmaz
Babalar çocuklarının hayatlarındaki kilometre taşlarını hatırlamalıdır. Kilometretaşları herhangi bir şey olabilir. Örneğin önemli bir gün, doğum günü partisi ya da liseden mezuniyet. Bir çocuğu tanımanın en iyi yolu onun başarılarını ve gelişimini takip etmektir. Babaların bu konuda özensiz davranması, çocukları hayal kırıklığına uğratabilir.
- Çocuklarını Asla Adaletsiz Bir Şekilde Eleştirmez
Sorumlu babalar, çocukları herhangi bir şeyle uğraşırken, onun eksiklerine değil, iyi yaptığı noktalara odaklanır. Bir baba, sürekli olarak çocuğun eksik yönlerini bulmaya çalışarak, onun daha fazla gelişmesini sağladığını düşünebilir. Ancak bu oldukça yanlıştır. Çocuğu adaletsiz bir şekilde eleştirmek, çocuğun özgüvenini azaltabilir. Bunun yerine, çocuğun olumlu özelliklerini görmek ve onun kendini geliştirmesini teşvik etmek önemlidir.
Çocuk odasını topladıktan sonra, babanın ilk olarak dağınık kalan noktaları görmesi ve çocuğu eleştirmesi cesaret kırıcıdır. Bunun yerine, çocuğun odayı bir kez daha gözden geçirmeye teşvik etmek, çocuğa bir işi iyi bir şekilde yapmanın yolunu da göstermiş olur.
- Eşiyle Olan İlişkisinin Çocuklara Nasıl Davrandığına Etki Etmesine Asla İzin Vermez
Evlilikte çatışma ve gerilim baş göstermeye başladığı zaman bundan ilk zarar gören genellikle çocuklardır. Sevgisiz ve ilgisiz bir baba, eşiyle uzak durmanın bir yolu olarak, çocuklarından da uzak durur. Çatışma ve gerilimin yarattığı duygu ile baba, çocuklarına daha az ilgi göstermeye başlar. Sorumlu bir baba ise, en kıymetli değerlerin aile hayatına egemen olmasını sağlar.
- Asla Saygısızlık Göstermez
Bir baba eşine ve çocuklarına sevgi ve saygı duyması, bu aile ilişkilerinin temelini oluşturur. Ancak bir baba saygısızlığın ve kabalığın büyümesine izin verirse ve bunları çocuklarından da saklamazsa, çocukları da asla onu saymaz ve sevmez. Bu karşılıklı olmalıdır ve sorumlu bir babadaki temel unsur budur.
- Asla Otoriter Davranmaz
Çoğu uzman otoriter olmakla otorite kurmak arasındaki farka dikkat çeker. Otoriter olmak şu demektir: baba her zaman haklı ve kurallarını gayet sert ve şiddetli bir şekilde empoze ediyor. Otorite kurmak ise şu anlama gelir: Baba, sıcak ve destekleyici bir atmosferde çocuklarına seçenekler ve imkanlar sunuyor. Böylece sorumlu babalar, rasyonel bir zemin sağlamış olur.
- Asla Her Şeye “Evet” Demez
Babaların çocukların istediği her şeye izin vermesi sorumsuz bir davranıştır. Çünkü dışarıdaki dünya engeller, sınırlar ve kurallarla doludur. Her zaman “evet” demek, bir çocuğu yetiştirmenin en kötü yoludur. Çünkü o çocuk, toplumda asla düzgün şekilde davranamaz.
- Asla İlgisiz Davranmaz
Sorumsuz babalar, çocuklarını büyük ölçüde riske sokarlar. Çünkü çocukları oyun oynarken ya da duygusal desteğe ihtiyaç duyarken, onlarla ilgilenmekten sıkılırlar ve bunu reddederler. Böyle bir mesafe, fiziksel ve psikolojik düzeyde çocuğun yara almasına yol açabilir.
- Asla Yalan Söylemez
Araştırmalar gösteriyor ki, 5 yaşından itibaren çocuklar uzman yalancı olurlar. Ve bu çocukların çoğunluğu, ebeveynlerini yalan söylerken izleyerek, yalan sanatını öğrenmiştir. Ebeveynler, çocuklarını ahlaki açıdan uygun gördükleri şekilde davranmaya iterken, çocuklara yalan söylemeyi öğretebilir. Örneğin; büyükannesi çocuğa hediye aldığında, çocuk beğenmese dahi, ebeveynleri, beğenmesi gerektiğini çocuğa söyleyebilir. Bu durumda, çocuk beğenmediği halde, hediyeyi beğendiğini söyleyerek, yalan söylemeyi de öğrenmiş olur. Buna rağmen, ebeveynler, çocukları onlara yalan söylediklerinde şaşırıyorlar. Sorumlu bir baba, yalan söylemenin tehlikelerini bilir ve çocukların hep hakikati söylemeleri için uğraşır.
- Yardım Etmekten Kaçmak için Asla Bahane Üretmez
Her şey yanlış gittiğinde, babanızın orada olmaması ya da sizi dinlemek istememesi korkunç bir şeydir. Bu nedenle, sorumlu bir baba, çocuğu yardıma ihtiyaç duyduğunda, her zaman onun yanında yer alır.
- Çocuklarını Asla Aşağılamaz
Bazı babalar, çocuklarını aşağılamayı alışkanlık haline getirir. Dağınık, tembel ya da aptal gibi sözcükleri sürekli olarak çocuklarına söyleyerek, onları aşağılarlar. Her zaman eleştirdikleri bir şey olan bu babalar, bu sözleri çocukların arkadaşları ya da yaşıtlarının önünde de yapar. Sorumlu bir baba ise çocuklarını över ve cesaretlendirir. Böylece çocukları asla özgüven duygusundan yoksun kalmaz.