Ottowa Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yapılan bir araştırma kapsamında, sosyal medyada geçirilen zaman ile çocukların beslenme alışkanlıkları arasında önemli bir bağlantı olduğu ortaya çıktı.
Mobil Cihazlar ve İnternet Dengesiz Beslenmeye Yol Açabiliyor
Yaş ortalaması 15 olan, 9 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, internet veya ekran başında uzun zaman geçiren çocuklar, daha kısa zaman geçirenlere göre yetersiz ve dengesiz besleniyor. Yemek yerken, aynı zamanda başka işlerin de yapılmaya devam edilmesi, dengesiz beslenmeye neden olabiliyor.
Yemek Saatinde, Yalnızca Yemekle İlgilenilmesi Gerekiyor
Televizyon izlerken, sosyal medyada vakit geçirirken ya da mobil cihazlarda oyun oynarken, yemek yemek, çocukların sağlıksız beslenme oranını artırıyor. Aynı şekilde, ekran başındayken, sağlıksız atıştırmalıkların sık tüketilmesi, çocuklarda diyabet ve obezite gibi hastalıklara zemin hazırlayabiliyor.
Çocukların yanı sıra, üniversite öğrencileri de benzer eğilim gösteriyor. Rochester Teknoloji Ensitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, internet ve mobil cihaz kullanımı, üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları üzerinde etkiye sahip.
Çocukların dengeli ve düzenli beslenmesi üzerinde ciddi bir olumsuz etki yaratan sosyal medya, günde 2 saatten fazla kullanıldığında, özgüven kaybı ya da asosyal eğilimler gibi sonuçlar da yaratabiliyor. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarının günde 2 saatten uzun süre sosyal medya kullanmasının önüne geçilmesi gerekiyor.