âSokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Araştırma ve Uygulama Merkezi (SOYAÇ) Maltepe Üniversitesi çatısı altında 18 Mart 2010 tarihinde açılışını gerçekleştirdi.
SOYAÇ’ın amacı, halen sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ve ailelerinin yanı sıra, risk altındaki çocuk ve aileler ile onlara hizmet sunan kesime yönelik koruyucu, destekleyici ve eğitici çalışmalar yapmayı; özellikle niteliksel araştırmalarla, bu koşulların nedenlerini, aile yapılarını derinden anlamaya ve ortaya koymaya çalışmaktır. Bunun sonunda:
⢠Halen sokakta yaşayan ve çalışan çocukların durumlarının iyileştirilmesi için geliştirilecek uygulanabilir programların hayata geçirilmesine,
⢠Potansiyel sokak çocukları ve ailelerinin bilinçlendirilmesine katkıda bulunulacaktır.
SOYAÇ, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı (ÇYÖV) ile birlikte yürütmekte olduğu proje kapsamında, Maltepe Cezaevi’nde kalmakta olan çocuklarla çalışmalar yapmaktadır. Bu çocukların sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimlerine katkı sağlanmasını amaçlayan bu proje, Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de katılımı ile gerçekleşti. 2009-10 Bahar Döneminde, seçilmiş öğrenciler, öğretim üyelerinin süpervizyonu altında “Sosyal Duyarlılık Çalışmaları” dersi çerçevesinde, Maltepe Cezaevi’ne giderek buradaki çocuk ve ergenlerle çeşitli psikososyal grup çalışmaları yürütmektedirler. Buna ek olarak, Psikoloji Bölümü öğretim üyeleri, cezaevindeki çocukların ailelerine yönelik olarak düzenlenen eğitim çalışmalarına da katılıyorlar. Ayrıca, bu çocukların ve ailelerinin yasal haklarını tam olarak bilmeye gereksinim duydukları saptanmış ve Hukuk Fakültesinden de destek almışlardır.
Bu etkinlikler sonucunda kısa dönemde amaçlanan, cezaevinde kalmakta olan, bir şekilde suça karışmış olduğu düşünülen bu çocukların gelişimlerine katkıda bulunmak ve cezaevinde geçirdikleri süreyi mümkün olduğunca kendilerine yararlı etkinliklerle geçirmelerini sağlamaktır. Uzun dönemde hedeflenen ise, bilimsel araştırmacılar olarak, bu çocukların orada geçirdikleri süreci daha iyi anlamaya çalışmak, bu sürecin öncesinde ve sonrasında, çocuk üzerinde etkili olabilecek etmenlerin saptanması ve toplanan veriler ışığında, konu ile ilgili yasal ve hizmete yönelik düzenlemeler hakkında önerilerde bulunmak, toplumsal duyarlılık sağlamak ve bir kamuoyu yaratabilmektir.
Yaşam koşulları yüzünden çeşitli nedenlerle sokakta yaşamaya ve çalışmaya itilmiş her yaş grubundan çocuğa yardımcı olmaya çalışmaktadır.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.