Dinozor: Yüz yıllarca ürkütücü kertenkeleler hatta “canavar” olarak gösterilen dinozorlar, aslında diğer canlılarla aynı doğal çevreyi paylaşıyorlarmış. 200-250 milyon yıl önce yeryüzünde oldukları ortaya çıkan dinozorlar, farklı cinslere ayrışmışlar ve ardından da yok olmuşlar. Birdenbire yok oluşlarının nedeni ise hala tartışılıyor.
Son olarak 1980 yılında Nobel ödüllü bir fizikçinin yaptığı bir araştırmada, dinozorların bir göktaşı tarafından yok edildiği ortaya çıkmıştır. Bilim dünyasında ağırlık kazanan bu araştırmanın sonucuna göre, 1998 yılında TÜBİTAK dergisinde ve ardından da Wikipedia’da dinozorların yok oluşu şöyle anlatılmıştır;
Dinozorların nasıl yok olduğuna ilişkin bilim adamlarının sahip oldukları bu görüş dinozorların sonunun 65 milyon yıl önce yaklaşık 10km çapında bir göktaşının Dünya’ya çarpmasıyla gerçekleştiğini açıklar. Bu göktaşı saatte 54.000 km hızla Meksika’nın Yukatan Yarımadası açıklarında dünyaya çarpmış ve çarpma anında 200.000km³ (her bir kenarı 58.480 tane çamaşır makinesinden oluşan dev bir küp olarak düşünülebilir ) madde buharlaşmış, erimiş ya da yüzlerce kilometre öteye savrulmuştur. Bu çarpma sonucu canlı türlerinin %70’inden fazlası yok olmuştur. Çarpma sonucu oluşan toz tabakası atmosferi kaplamış, Dünya aylar boyu karanlıkta kalmış, sıcaklık suyun donma derecesine kadar düşmüş ve asit yağmurları yaşanmıştır. Aylarca süren bu karanlık ve soğuk dönemde bitkilerin fotosentez yapamaması besin zincirini yıkmış ve bu felaketler zinciri de dinozorların sonunu hazırlamıştır. Dünya hiç güneş görmeyince buz devri oluşmuştur. Dinozorlar da bu sırada ölmüştür.
Moa: Yeni Zelanda’da yaşamış en büyük kuş türüdür. Büyük gövdeleriyle uçamayan bu kuşların 240 kilo ağırlığında olduğu belirtiliyor. 700 yıl önce soyunun tükendiği bilinir. Yapılan son araştırmalara göre mao kuşunun tükenmesinin nedeni, kemiklerinin büyüme sürecidir. Bilim adamlarına göre, yavruluk döneminin on yıl sürmesi nedeniyle, üreme dönemine gelinemeden öldürüldüğü için bu kuşların tükendiği söylenilmektedir.
Mamut: Soyu tükenmiş bir fil olan mamut, buz çağında yaşamıştır. Azı dişleri, günümüz fillerinden farklı olup dışa ve yukarı doğru kıvrıktır. Öyle ki bazılarının dişleri 4 metreye kadar ulaşır. İlk fosili 1799’da Sibirya’nın buzulları arasında bulunmuştur. Besin kaynağı olan ormanların iklim değişikliği sonucu kaybolmasıyla, mamutların nesillerinin tükendiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda mamutların mağara duvarlarına çizilmiş resimleri olduğu ortaya çıkmıştır.
Anadolu Parsı: Anadolu panteri olarak da anılır. Leoparın alttürü olan Anadolu parsı’nın boyu 200-250 cm, ağırlığı ise dişilerde 35-50, erkeklerde 45-70 kg civarındadır. Anadolu parsının, Ege, Doğu Anadolu, Akdeniz ve Batı Akdeniz’de yaşadığı bilinmektedir. Son Anadolu parsının 1974 yılında öldürüldüğü söylenilmektedir. Bu tütün avlanma nedeni ile yok olduğu bilinmektedir.
Tazmanya Kaplanı: Kurt ve kaplan görünümünü andırdığı için ”Tazmanya Kurdu” olarak da bilinir. 20. yüzyılda neslinin tükendiği biliniyor. Avustralya’da yaşayan bu canlının soyunun da dengesiz avlanma sonucu tükendiği bilinmektedir. Kaynaklar 1936 yılından sonra bu türün varlığına dair hiçbir kanıt bulunamadığını söyler.
Hazar Kaplanı: İran, Afganistan, Türkiye, Irak ve Moğolistan bölgelerinde yaşadığı bilinir. Son Hazar kaplanının vurularak Iraklı bir aşiret reisine verildiği söylenilir. Kaynaklarda ise, son hazar kaplanının 1970 yılında Rusya’da öldüğü yer alır.