Spinal Anestezi ile Doğum

Spinal anestezinin, epidural anesteziden tek farkı uygulanma şeklidir.

Bu yöntemde, epidural anestezinin tersine, sıvı dolu kesenin içerisine enjeksiyon yapılır. Spinal anestezi, sezaryen ile doğum yapacak anne adayları için tercih edilen ilk yöntemdir. Spinal anestezi sırasında da, sezaryen doğumda meydana gelen komplikasyonların ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.

Suda Doğum

Suda doğum, anne adayının, bebeğini sıcak su dolu bir fanus veya küvetin içerisinde dünyaya getirmesidir. Su, vücudun rahatlamasını sağlayan endorfin hormonun salgılanmasını kolaylaştırdığı için anne adayı, bu doğum yönteminde fazla acı çekmez.

Doğum sancılarının başlamasıyla birlikte anne adayına özel bir kıyafet giydirilir. Anne adayı, uzman doktor kontrolü altında, 36-38 derece arası sıcaklıktaki suya alınır. Doğum sırasında, havuzun hijyeni ve bebeğin kalp atışları sürekli olarak kontrol edilir. Bu doğum yönteminde suni sancı veya epidural anestezi uygulanmaz. Bu nedenle aslında tüm kontrol anne adayının elindedir.

Suda doğumun avantajları

  • Sıcak su rahme giden kan akımını arttırır, rahim kasılmaları ve artan oksijen miktarı sayesinde doğum sırasındaki sancılar azalır,
  • Sıcak su, rahimden çıkış bölgesini gevşetir ve böylelikle bebeğin çıkışı kolaylaşır,
  • Rahmin yırtılma ihtimali, doğum kanalındaki yaralanmalar ve kanamalar azalır,
  • Doğum süresi 3-4 saat kadar kısalır,
  • Bebek doğum şoku yaşamaz, çünkü aynı anne karnında bulunduğun aynısı bir ortama gelir,
  • Suda doğumun dezavantajları
  • Çok küçük bir ihtimal olmakla birlikte bebeğin su yutma riski vardır. Bebek, doğum kanalında stres yaşar veya göbek kordonu sıkışırsa nefes almak isteyebilir ve bu durum su yutmasına neden olabilir,
  • Suyun hijyenik olmaması durumunda enfeksiyon kapma riski ortaya çıkar.

Tıp dünyası, annelerin rahat bir şekilde doğum yapabilmesi, bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına alabilmesi amacıyla birden çok doğum yöntemini alternatif olarak sunmaktadır.

Doğum Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022