Spinal Anestezi ile Doğum

Spinal anestezinin, epidural anesteziden tek farkı uygulanma şeklidir.

Bu yöntemde, epidural anestezinin tersine, sıvı dolu kesenin içerisine enjeksiyon yapılır. Spinal anestezi, sezaryen ile doğum yapacak anne adayları için tercih edilen ilk yöntemdir. Spinal anestezi sırasında da, sezaryen doğumda meydana gelen komplikasyonların ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.

Suda Doğum

Suda doğum, anne adayının, bebeğini sıcak su dolu bir fanus veya küvetin içerisinde dünyaya getirmesidir. Su, vücudun rahatlamasını sağlayan endorfin hormonun salgılanmasını kolaylaştırdığı için anne adayı, bu doğum yönteminde fazla acı çekmez.

Doğum sancılarının başlamasıyla birlikte anne adayına özel bir kıyafet giydirilir. Anne adayı, uzman doktor kontrolü altında, 36-38 derece arası sıcaklıktaki suya alınır. Doğum sırasında, havuzun hijyeni ve bebeğin kalp atışları sürekli olarak kontrol edilir. Bu doğum yönteminde suni sancı veya epidural anestezi uygulanmaz. Bu nedenle aslında tüm kontrol anne adayının elindedir.

Suda doğumun avantajları

  • Sıcak su rahme giden kan akımını arttırır, rahim kasılmaları ve artan oksijen miktarı sayesinde doğum sırasındaki sancılar azalır,
  • Sıcak su, rahimden çıkış bölgesini gevşetir ve böylelikle bebeğin çıkışı kolaylaşır,
  • Rahmin yırtılma ihtimali, doğum kanalındaki yaralanmalar ve kanamalar azalır,
  • Doğum süresi 3-4 saat kadar kısalır,
  • Bebek doğum şoku yaşamaz, çünkü aynı anne karnında bulunduğun aynısı bir ortama gelir,
  • Suda doğumun dezavantajları
  • Çok küçük bir ihtimal olmakla birlikte bebeğin su yutma riski vardır. Bebek, doğum kanalında stres yaşar veya göbek kordonu sıkışırsa nefes almak isteyebilir ve bu durum su yutmasına neden olabilir,
  • Suyun hijyenik olmaması durumunda enfeksiyon kapma riski ortaya çıkar.

Tıp dünyası, annelerin rahat bir şekilde doğum yapabilmesi, bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına alabilmesi amacıyla birden çok doğum yöntemini alternatif olarak sunmaktadır.

Doğum Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye sayfamızdan ulaşabilirsiniz.