Spor Yaparken Bunlara Dikkat

Sağlığını korumanın, bağışıklık ve güç kazanmanın yollarından biri de spor yapmaktır. Sağlıklı bir yaşam sürmek için spor yaparken bilinçsiz hareketlerle sağlığınızı kaybedebilirsiniz de. Spor yaparken dikkat etmeniz gerekenler…

Her yaşta yapılması gereken spor farklıdır. Mesela; vücut gelişimi devam eden çocukların ağırlık kaldırma ve tempolu ağır sporlar yapmamaları gerekir. Hangi sporu yapacağına karar vermeden önce bir uzmana danışmalı, yaşa ve sağlık durumuna en uygun spor seçilmelidir.

Tok karnına spor yapmak zararlıdır. Yemek yedikten sonra en az iki saat spor yapılmamalıdır.

Spor sonrasında vücudun kaybettiği su ihtiyacı hemen karşılanmalıdır.

Spor yapılacak yer iyi seçilmelidir. Spor yapılan yerin oksijen açısından zengin olması gerekir. Açık havada spor yapılacaksa, havanın çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer kapalı alanda spor yapılacaksa, mekanın havalandırıldığından emin olun.

Spor yaparken vücudun serbest olarak hareket etmesi önemlidir. Bu yüzden spor kıyafetleri iyi seçilmelidir. Rahat ve bol eşofmanlar giyilmelidir.

Spora başlamadan önce ilk beş dakika ısınma hareketleri yapılması gerekir. Çeşitli egzersizliklerle kafa, kollar, bacaklar, ayaklar, bilekler, eller ve bel spora hazırlanmalıdır. Isınma hareketlerinin yapılmaması spor sırasında zorlanma, incilme ve dokuların zarar görmesine neden olur.

Yorulduğunda spor bırakılmalıdır.

Spor sonrasında kasların gevşemesi ve vücuda kramp girmesini engellemek için duş alınmalıdır.