İngilizce’de kök anlamına gelen STEM kelimesi; science (fen), technology (teknoloji), engineering (mühendislik) ve mathematics (matematik) kelimelerinin ilk harflerinden oluşmaktadır.
STEM, kişinin sahip olduğu yaratıcılığı kullanarak problem odaklı çalışmaya, merak duygusundan yola çıkarak çözümler üretmeye dayalı bir sitem. Matematik ve fen bilimlerinde edinilen bilgilerin ders seviyesinde kalmayarak hayata uygulanmasına olanak sağlayan bir proje.
STEM; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmesi konusunda eğitilmesidir. Bu dört disiplinin (teknoloji, bilim, matematik, mühendislik) birbiriyle ilişkilendirilerek gerçek yaşamda kullanılabilecek şekilde öğrenciler tarafından öğrenilmesini amaçlar.
STEM, öğrenimde disiplinler arasılığı ön planda tutar. Disiplinler arası bir öğrenim yaklaşımıdır. STEM’de amaç okulda edinilen bilgilerin hayata uygulanmasıdır. Okulda öğrenilen bilgiler öğrenciler tarafından hayatla ilişkilendirilir, hayata uygulanır.Öğrencilerin, “Bu bilgi ne işime yarayacak ki?” sorusuna da bir karşılık olabilir. Bu sistemde öğrenci derste öğrendiği bilgiyi bağ kurarak hayattan konularla ilişkilendirebilir.
Böylece öğrenci ilim, teknoloji, mühendislik ve matematik konularında edindiği ilgileri; okul, toplum, iş ve küresel girişimlerinde kullanabilir.
STEM eğitimi anaokulundan üniversiteye kadar olan (K-12) tüm aşamalarda eğitimde uygulanabilmektedir.