CiciceeTV

Stop Motion Tekniği Nedir?

Stop motion tekniği sabit nesneleri hareket edermiş gibi gösteren bir animasyon tekniğidir. Stop motion animasyon nasıl çekilir?

Stop motion tekniği

Kuklalar veya kolay şekil alabilen malzemelerle yapılmış modeller kullanılır. Tek kare çekme özelliğine sahip kameraya ihtiyaç vardır. Duraksamalı hareket tekniği; kamerayı objeye karşı ayarlayıp tek kare çekip sonra objeyi biraz hareket ettirip yeni bir kare çekmek ve bunu tekrarlayarak animasyonu tamamlamaktır. Çekilen tek kare resimleri ardı ardına dizip (her saniye için 15–24 kare) oynatılması ile hareket elde edilir. Sahneler montajlanarak film tamamlanır. Bu işlemlerin çoğu çizgi film tekniği ile aynıdır; fark, stop motion animasyonda kullanılan gerçek 3 boyutlu obje, model ve setlerdir. Duraksamalı hareket yöntemi özellikle Avrupa ve Uzakdoğu’da sık kullanılan bir sinema tekniğidir.

Stop Motion Tekniği İçin Gerekli Malzemler

Duraksamalı hareket animasyonu yapmak için gerekli malzemeler sınırsızdır. Kullanılacak oyun hamuru, kir tutmayan, şekil verildikten sonra donmayan türde olmalıdır. Hareketsiz modeller (ev eşyaları gibi) ve küçük parçalar (dişler gibi) donan oyun hamurundan yapılabilir. Profesyoneller artık kalıp hazırlayıp iskelet üzerine lateks veya silikon dökerek, çekim anında eğilip bükülmekten etkilenmeyecek ve uzun süre kullanıma dayanıklı, kirlenmeyen modeller yapmaktadırlar. Filmin geçeceği mekânı ve cisimleri oluşturmak için ise ahşaptan metale kadar her tür malzeme kullanılabilir. Duraksamalı hareket yöntemi kullanılarak yapılan çekimler için en uygun aydınlatma araçları, beyaz ve soğuk ışık kaynaklarıdır.

Stop Motion Örnekleri

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir