Çocuklar için Cicicee

Stres Çarkı Nedir? Stres Çarkı Ne İşe Yarar?

Stres Çarkı, stresi azaltmak ve oyalanmak için kullanılan tespih gibi aksesuarların modernleşmiş hali olarak tanımlanabilir. Fidget Spin ya da Hand Spin olarak da bilinen stres çarkı, son dönemde hem çocukların hem de gençlerin ve yetişkinlerin favorisi.

Stres Çarkıyla Nasıl Oynanır?

Stresi azaltmak ve can sıkıntısını gidererek zihni dağıtmak için kullanılan çark, el fırıldağı olarak da tanımlanabilir. Farklı boyut, şekil ve renklerde satılan çark, orta kısmı parmağınızla tutuğunuz zaman mekanizmanın dönmesini sağlıyor. Son derece hızlı bir şekilde dönebilen çark, döndürme kuvvetine bağlı olarak çok daha hızlı hareket edebiliyor.

stres çarkı nedirİçinde bulunan küçük rulmanlar ve bilyeler sayesinde dönen çark sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok bölgesinde büyük ilgi görüyor.

Stres Çarkı Fiyatları

Çark fiyatları Uzakdoğu kökenli alışveriş sitelerinde 1 dolar civarında satılıyor. Türkiye’de ise farklı oyuncakçılarda 6-7 lira ile 20-25 TL arasında fiyatları değişiyor. Işık sensörüne sahip olan stres çarkları ise 40-50 TL’ye satılıyor.

Stres Çarkı

Mucidi Catherine Hettinger

“Stres çarkı dünyada yeni bir trend haline geldi. Birçok ülkede bu oyuncak neredeyse yok satıyor. Ama mucidi bu işten hiç para kazanamıyor. ABD’li mucidin patent yenileme ücretini ödeyemediği için icadından para kazanamadığı ortaya çıktı.

Elde çevrilerek insanların stres attığı bu oyuncağın mucidi ise, ABD’nin Florida eyaletinde yaşayan 62 yaşındaki Catherine Hettinger. Hettinger icadının dünya çapında popüler olmasından memnun. Ancak ABD’li mucit, dünyada milyonlarca satılan stres çarkından para kazanamıyor.

Hettinger 2005 yılına kadar patenti kendisinde olan oyuncağın yaklaşık 1500 liralık patent yenileme ücretini ödeyemediği için satışlardan pay alamıyor. Hettinger patenti yenileseydi şu an çalışmak zorunda kalmayacağını bildiğini ancak yine de bunun kendisini üzmediğini söylüyor.

Dünya çapında giderek yayılan stres çarkının, çocukların dikkatini dağıttığı yönünde iddialar da gündemde. ABD’nin bazı eyaletleri ile İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bu gerekçeyle stres çarkı kullanımı yasaklandı.”

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir