Hamilelik

Suda Doğum Nasıl Yapılır? Suda Doğum Faydaları

Suda doğum son yıllarda birçok hamile kadın tarafından tercih ediliyor. Suda doğum faydaları arasında doğum süresinin kısalması, doğum stresinin azalması ve yırtık oluşumu ihtimalinin düşmesi yer alıyor. 

Ilık su içeren bir küvette doğumun gerçekleştirilmesi yöntemine ‘suda doğum’ adı verilir. Suda doğum sürecinde kadınlar sancıyı suda çekip, doğumu dışarıda gerçekleştirmeyi seçebildikleri gibi, tüm doğum sürecini suyun içinde tamamlamayı da tercih edebilir.

Gebelik sürecinin sonlarında, annenin doğum sancıları başladığında yaklaşık 35 ile 37 derece arasında su ile doldurulmuş bir küvete alınır. Doğum sürecinde suni sancı ya da epidural anestezi gibi ek uygulamalar gerçekleştirilmez. Doğumdan sonra, anne kanama kontrolü için suyun dışına çıkartılarak, doğum masasına ya da yatağına alınır.

Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Anne karnında 9 ay boyunca amniotik sıvı içinde yaşayan bebeğin benzer bir ortama doğmasının hem bebek, hem de anne için daha az stresli olacağı fikrinden ortaya çıkmış olan suda doğum yöntemi, son yıllarda tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Suda doğumun mutlaka konusunda uzman sağlık profesyonellerinin gözetiminde gerçekleştirilmesi gerekir.suda doğum - suda doğum faydaları

Suda Doğum Faydaları

Suda doğumun normal doğuma oranla daha üstün bir yöntem olduğunu gösteren herhangi bir çalışma olmamakla birlikte, suda doğum yönteminin birçok faydası vardır.

  • Suda doğum süreci doğum süresini 3-4 saat kadar kısaltır.
  • Ilık su sayesinde anne sakinleşir ve rahatlar. Böylelikle de doğum stresini daha az yaşar.
  • Suyun kaldırma kuvvetinden dolayı, gebenin ağırlığını azaltarak, daha rahat hareket etmesini ve kolaylıkla pozisyon almasını mümkün kılar.
  • Bebek için amniotik kesedekine benzer bir ortam sağladığı için bebeğin doğumu daha az stresli olur.
  • Su sayesinde artmış olan stress hormonları azalır ve endorfin salınımı artar ki bunun da ağrı dindirici etkisi bulunur.
  • Suyun kaldırma kuvveti sayesinde rahim kasılmaları etkinleşir, kan dolaşımı artar ve daha fazla oksijenlenme sağlanır. Oksijenlenme ise bebek için daha falza oksijen sağlarken, annenin de daha az ağrı hissetmesine sebep olur.
  • Suyun etkisi ile daha elastik ve gevşek olan perine kasları sayesinde epizyotomi ve yırtık oluşumu azalır.
  • Endişeden dolayı artan kan basıncı suyun rahatlatıcı etkisi ile düşer.
  • Gebe ılık suyun içinde fiziksel olarak rahatladığında, zihinsel olarak da rahatlar ve doğum sürecine odaklanması kolaylaşır.
  • Suda bulunmanın doğumun ileri safhalarında gebenin enerjisini arttırdığına dair bulgular vardır.

Suda doğum yöntemini tercih etmek isteyen gebelerin, bu konuda donanım ve tecrübesi olan sağlık profesyonelleri gözetiminde süreci geçirmesi son derece önemlidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir