Bir doğum yöntemi olan suda doğumda anneler, bebeklerini sıcak su dolu bir fanus veya küvetin içerisinde dünyaya getirirler.
Bu doğum yöntemi, 1803 yılında Fransa’da doğmuştur. Sıcak suyun, ağrısı şiddetli olan anne adayına iyi geldiğine şahit olunması ile birlikte gelişme göstermiş ve tüm dünyaya yayılmıştır.
Suda doğumun yararları ve zararları nelerdir?
Suda doğum sırasında, sıcak su rahme giden kan akımını arttırır, rahim kasılmaları ve artan oksijen miktarı sayesinde doğum sırasındaki sancılar azalır. Şüphesiz ki, bu durum suda doğumun anne adayına sağladığı en büyük yarardır. Sıcak su, rahimden çıkış bölgesini gevşetir ve böylelikle bebeğin çıkışı kolaylaşır. Aynı zamanda rahmin yırtılma ihtimali, doğum kanalındaki yaralanmalar ve kanamalar da azalır.
Suda doğum, doğum süresini 3-4 saat kadar kısaltır. Bebekler bu doğum yönteminde, doğum şoku yaşamazlar, çünkü aynı anne karnında bulundukları ortama gelirler.
Suda doğumda, çok küçük bir ihtimal olmakla birlikte bebeğin su yutma riski de vardır. Bebek, doğum kanalında stres yaşar veya göbek kordonu sıkışırsa nefes almak isteyebilir ve bu durum su yutmasına neden olabilir.
Bu doğum yöntemi gerçekleştirilmeden önce girilecek olan suyun hijyenik olmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Temiz olmayan su, enfeksiyon tehlikesi oluşturabilir.
Suda doğum nasıl uygulanır?
Doğum sancılarının başlamasıyla birlikte anne adayına özel bir kıyafet giydirilir. Anne adayı, uzman doktor kontrolü altında, 36-38 derece arası sıcaklıktaki suya alınır. Doğum sırasında, havuzun hijyeni ve bebeğin kalp atışları sürekli olarak kontrol edilir. Bu doğum yönteminde suni sancı veya epidural anestezi uygulanmaz. Bu nedenle aslında tüm kontrol anne adayının elindedir.
Suda doğum kimler için sakıncalıdır?
Suda doğum öncelikle hekim kararı ile gerçekleşmelidir. Birden fazla bebek sahibi olacak anne adayları için sakıncalı olan suda doğumda, anne adayının genital bölgesinde mantar, enfeksiyon, yara gibi faktörlerin bulunmaması gerekir. Kalp atışlarında azalma veya oksijen azlığı yaşayan ya da 4 kilo üzerinde olan bebekler için de bu doğum yöntemi tavsiye edilmez.