Susam Sokağı’na Otizmli Çocuk Karakter

Susam Sokağı, otizm konusundaki farkındalığı artırmak amacıyla, Susam Sokağı ve Otizm adını taşıyan yeni girişiminin bir parçası olarak, otizmli bir “muppet” yarattı.

Susam Sokağı’nın web sitesinde de, Julia adını taşıyan otizmli Muppet için, “2-5 yaş arasındaki çocuğu olan ebeveynler için ülke çapında bir girişim.” ifadelerine yer verildi. Bunun yanı sıra, autism.sesamestreet.org alt alan adıyla yayın yapılmaya başladı. Web sitesinde, her 68 çocuktan birinin otizmli doğduğu belirtildi ve ülkedeki bütün okullarda ve üniversitelerde otizmli öğrencilerin bulunduğu vurgulandı.

“Tüm Çocuklardaki Muhteşemliği Görün”

“Tüm Çocuklardaki Muhteşemliği Görün” mottosuyla tanıtılan otizmli çocuk projesi için, otizmli çocukların yaşadığı ortak zorlukların üstesinden gelmek ve günlük faaliyetleri kolaylaştırmak için ebeveynlere yollar sunulacağına da değinildi. “Susam Atölyesi: Susam Sokağı ve Otizm” başlığıyla tanıtılan girişimin, otizm konusundaki farkındalığı artıracağına da dikkat çekildi.

Otizmli Çocuklar ve Ebeveynleri için Dijital İçerik

Susam Sokağı, bunların yanı sıra, autism.sesamestreet.org adresinde, otizmli çocukların yararlanacağı uygulamalara da yer veriyor. “Günlük Rutin Kartlar”, “Öykü Kitabı“ ve “Videolar” yer alıyor. Ayrıca “Arkadaş Olma”, “Kardeşler”, “Otizmli Çocuğu Olan Aileler Ne Söylüyor” başlıklı bölümlerde, otizmli çocuğu olan ebeveynler için yol gösterici bilgiler bulunuyor.

“Amacımız Çocukların Farklılıklarına Değil, Ortak Noktalarına Dikkat Çekmek”

Dr. Jenanette Betancourt (Susam Atölyesi ABD Sosyal Etki Kıdemli Başkan Yardımcısı) her 68 çocuktan birinin otizmli olduğunu ve otizmli çocuklarda zorbalık durumlarının daha sık görüldüğünü söyleyerek, otizmli çocuklarda zorbalığın diğer çocuklara oranla beş kat daha fazla olduğunu belirtti. “Amacımız çocukların, farklılıklarını değil ortak noktalarını öne çıkarmak.” ifadelerini kullanan Betancourt, “Otizmli çocuklar oyun oynarken bir grubun parçası olma, arkadaş edinme ve eğlenmenin sevincini paylaşır.” dedi.

Otizmli Muppet Julia’nın Hikayesi: Biz Harikayız, 1, 2, 3!

Susam Sokağı’nın internet sitesinde, ücretsiz bir dijital hikaye kitabı da yer alıyor. “Biz Harikayız, 1, 2,3!” (We’re Amazing, 1, 2,3!) adını taşıyan dijital kitapta, Julia ve Elmo’nun bebeklikten bu yana arkadaş oldukları anlatılıyor. Beraber oyun oynayan ve birbirlerini çok seven Julia ve Elmo, oyun alanındayken, Abby Cadabby geliyor ve Elmo, Julia ile Abby’yi tanıştırıyor. Ancak Abby’nin ilk izlenimi, Julia’nın kendisinden hoşlanmadığı şeklinde oluyor. Elmo ise Abby’ye Julia’nın oyun oynarken ya da arkadaşlık ederken, farklı şekilde etkileşimde bulunduğunu açıklıyor.

Daha sonra, Abby, Elmo ve Julia’nın arkadaşlığını anlatan hikaye, öğleden sonra birlikte eğlenceli vakit geçiren arkadaşların farklılıklarını normalize ediyor.

Otizmli karakter Julia

“Julia, Daha Fazla Farkındalık ve Empati Sağlayacak”

Susam Atölye’nin Global Etki ve Hayırseverlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Sherrie Westin, “Susam Sokağı ve Otizm” hakkında yaptığı açıklamada “Eğer beş yaşındaysanız ve oyun oynayabileceğiniz bir çocuk sizinle göz teması kurmazsa, sizinle oynamak istemediğini düşünebilirsiniz. Ancak durum bu olmayabilir.” ifadelerini kullandı. Westin, “Biz daha fazla farkındalık yaratmak istiyor ve insanların daha iyi empati kurmasını amaçlıyoruz” dedi.

Westin ayrıca, Julia’yı dijital olarak yaratmalarının sebebini, ebeveynlerin otizmli çocukları dijital içeriklere yönlendirme eğiliminde oldukları şeklinde açıkladı.

Susam Sokağı ve Otizm için 3 Yıl Çalışıldı

“Tüm Çocuklardaki Muhteşemliği Görün (See Amazing in All Children)” projesi için araştırmacıların üç yıl boyunca çalıştığı da belirtildi. Dr. Betencourt, daha çok sevgi ve kabul görme için hikayeyi yaymaya çalıştıklarını belirtti.

Julia karakterinin, televizyon programlarında yer alıp almayacağı henüz netlik kazanmamış olsa da, dijital ortamdaki varlığı büyük önem taşıyor.

Kaynak: huffingtonpost.com