Kategorisiz

Tarihteki İnsan Hakları Olayları

İnsan hakları 10 Aralık 1948’de başlamış bir olgu değildir. İngilizler, 1215 yılında İngiltere’de Kral John’a karşı haklarını savunmak amacıyla bazı isteklerini ortaya koydular. Ortaya konan bu kararlı tavır karşısında kral bir antlaşma metnini kabul etmek zorunda kaldı. Hazırlanan “Özgürlükler Belgesi” kabul edildi.

İnsanların yaşayışlarında, hayati konularda eşit haklara sahip oldukları fikri; 1776 yılında Amerika’da yayımlanan Bağımsızlık Bildirisi ile de pekişmeye başlamış oldu. İnsan hakları ile ilgili bir başka çalışma Fransız İhtilali zamanında yapılmış ve 1789 yılında İnsan Hakları Bildirisi yayımlanmıştır.

Bütün bu çalışmalar insanların daha çağdaş yaşama isteğinin birer ürünüdür. Zamanında insan haklarının tam ve hiçbir ayrım yapmadan korunmaması bu zorunluluğu kaçınılmaz kılmıştır. Sözde var olması, tam uygulanmasını sağlamamıştır. Yapılan eksik uygulamalar, insanın insana yaptığı eziyetler insan kişiliğini zedeler olmuştur.

Bireysel karşı koymalar etkili olamamıştır. Bu sebeple tam bağımsız ülkelerde yaşayan insanların haklarının, artık devletleri yönetenlerin güvencesi altında olması fikri ağırlık kazanmıştır. İnsan haklarını, insanın kendisi değil, yasalar, eşit olarak hiçbir ayrım yapmadan koruyacaktır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen bildiri ile insanların daha bağımsız yaşamaları öngörülmüş, bu 30 maddelik bildiriye uyulması konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapılması istenmiştir.

İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası Dosyası

İnsan Hakları

İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası

İnsan Haklarıyla İlgili Kurum ve Kuruluşlar

Tarihteki İnsan Hakları Olayları

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi

Çocuklar için Çizgilerle İnsan Hakları Filmleri

İnsan Hakları ve Demokrasi Konulu Güzel Sözler

İnsan Haklarıyla İlgili Şiirler

İnsan Haklarıyla İlgili Özdeyişler

İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası Konulu Şiirler

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir