Çocuk Bilim

Tarsiyer (Tarsier) Hakkında Bilgi

Merhaba, ben tarsiyer. Memeliler sınıfına ait olan primatlardan biriyim. Beni diğer memelilerden ayıran en önemli özelliğim ise görünüşüm. Kocaman gözlere sahip olan biz tarsiyerler, uzun ve ince parmaklarımızla da dikkat çekeriz. Aynı zamanda ağaç dallarına sarılışımız nedeniyle, koala ile de ortak bir özelliği taşımaktan mutluyuzdur.

tarsiyer-2

 

Tarsiyerler, tüm memeliler arasında vücuduna oranla en büyük gözlere sahip olan hayvanlardır. Ayrıca bir gözümüz de beynimiz kadar büyüktür. Gündüzleri pek sevmediğimiz için, geceleri avlanır ve geceleri dolaşırız.

Tarsiyer Nasıl Beslenir?

Primatlar arasındaki tek etoburlar da yine biz tarsiyerlerdir .Geceleri avlanmak için uygun ortam bulan tarsiyerler, böcekle beslenmeyi sever. Avlanmak için avımızın yaklaşmasını bekleriz ve yeterince yakın mesafeye geldiğinde, zıplayarak üzerine atlarız.

Tarsiyerler Nerede Yaşar?

tarsiyer

 

Biz Güneydoğu Asya Bölgesi’nde ormanlarda yaşarız. Ancak dış görünüşümüz itibariyle ilginç olmamız, insanların bizi evcilleştirmek istemesine neden olmuştur. Bu nedenle bazı tarsiyerler evlerde insanlarla beraber yaşamaktadır. Ancak kapalı ortamlar bize uygun değildir.

Tarsiyerler Ne Kadar Yaşar?

Ortalama 24 yıl yaşayan tarsiyerler, ev ortamında 2-10 yıl arasında yaşamaktadır. Aynı zamanda birçok tarsiyer, kapalı alanda tutulduğunda, intihar eğilimi gösterir.

Tarsiyerlerin kapalı ortamlarda tutulması intihar etmelerine de yol açabilir. Benim gibi doğal ortamda yaşamayan ve evlerde tutulan tarsiyerlerden birçoğu, kafasını sürekli duvara vurarak, kafatasını çatlatmakta ve ölmektedir.

Tarsiyer Nasıl Çoğalır?

Bebek Tarsiyer

Bebek Tarsiyer

Nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlardan biri de ne yazık ki tarsiyerler. Doğal yaşam ortamı bozuldukta tarsiyerlerin hem yaşam süresi kısalıyor hem de üreme hızı azalıyor. Üreme demişken, tarsiyerler tüm memeliler gibi doğurarak çoğalıyor. Yaklaşık 6 ay süren hamilelik döneminden sonra ise yalnızca bir tane bebek tarsiyer dünyaya geliyor.

Tarsiyerler doğduklarında 4-5 cm iken, yetişkin tarsiyerler, 14-20 cm uzunluğuna ulaşabilmektedir.

 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir