Taş Kağıt Nedir? Taştan Kağıt Nasıl Üretilir?

Kağıt yapmak için en sık kullanılan doğal malzemeler ağaçlardır. Ancak kağıt üretimi için her yıl on binlerce ağaç kesilmekte ve kağıt üretimi yaparken tonlarca litre su kirletilmektedir. Doğaya büyük zararı olan bu süreci değiştirmek için yapılan çalışmalar sonucunda ise taştan kağıt üretimi gerçekleşmeye başladı. Kireç taşından yapılan kağıt, doğaya çok daha az zarar verdiği gibi, ağaçtan yapılan kağıda göre de çok daha dayanıklı.

Kağıt Yapım Aşaması

Kağıt üretebilmek için, ağaçların nemli liflerinde bulunan selüloz kullanılır. Selüloz hamuruna yeterli ısı ve ağırlıkta baskı yapılması ve özel levhalar içerisinde kurutulması sonucunda kağıt meydana gelir. Kağıt üretimi birçok aşamadan meydana geldiği gibi, üretilen kağıdın türüne göre de aşamalar değişmektedir. Selülozun, kağıda dönüşebilmesi için birçok kimyasal madde ve su kullanılır. Bu nedenle, kağıt üretimi yalnızca ağaçlar kesildiği için değil, yoğun fabrikasyon süreç nedeniyle de doğaya zarar vermektedir.

 

Taş Kağıt Üretimi

 

Kağıt, basılı yayınlar ve günlük hayatımız için vazgeçilmez bir parça olsa da, kağıdın kullanımı ağaçların kesilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte, ağaç dışındaki maddelerden de kağıt üretilmeye başlanmıştır. Taştan kağıt üretiminde su kaynaklarına zarar verilmez. Çünkü taştan elde edilen maddenin kağıda dönüşmesi için çok daha az su kullanımı gereklidir. Ayrıca üretim aşamasında doğaya toksit gaz da salınmaz. Bu da çevre açısından son derece önemlidir.

Selülozdan yani ağaçlardan yapılan kağıda göre, taştan yapılan kağıt suya karşı daha dayanıklıdır. Aynı şekilde darbelere karşı da selülozdan yapılan kağıda göre daha büyük direnç gösterir. Hem çevre kirliliğini azaltan hem de kullanım bakımından kolaylık sağlayan taş kağıt kullanımı giderek artmaktadır.