Tatil dönemleri çocukların dinlenmesi, ders dışı aktivitelerle tanışıp yeni hobiler edinmeleri için önemli zamanlardır.
Bütün okul dönemi boyunca erken yatıp erken kalkma düzenine alışan, günlerinin büyük bir kısmını okulda geçirip gelince de ödev yapan çocuklar için yarı yıl tatili gönüllerince oyun oynayabilecekleri bir özgürlük dönemi gibi görülmektedir.
Bazı ebeveynler çocuklarının yaz tatilinde boş kalmasını onaylamayıp, yoğun ders çalışma programları ve aktivitelerle doldururken bazı ebeveynler de onları tamamen serbest bırakmayı uygun görmektedir. Ancak bu tutumların ikisi de doğru değildir. Çocuklar yaz tatilini ne tamamen boş ve oyun oynayarak geçirmeli ne de okul devam ediyormuş gibi program altında tutulmalıdırlar.
Tatilde ideal olan çocuklar için yeni hobiler kazanıp sosyalleşebilecekleri hobiler, kamplar, yaz okulları ya da spor kursları bulmaktır. Yüzme, tenis, basketbol gibi sporların ya da resim, müzik gibi hobi kurslarının çocukların programına dâhil edilmesi iyi olacaktır.
Çocuğun hangi aktiviteye katılacağı onun ilgi alanına göre belirlenmelidir. Ancak burada önemli nokta aktivitelerin sayısını çok arttırmamak, çocukların daha küçücük yaşlarında oradan oraya koşmasına sebep olmamaktır.
Tatil dönemlerinde ders çalışmak ebeveynlerin çocuklarına sıklıkla yaptırmaya çalıştıkları bir uygulamadır. Abartılmadığı takdirde bu, yanlış bir tutum değildir. Çocukların tatilde derslerden tamamen kopmaları, yeniden okul başladığında adapte olma süresini uzatacaktır.
Ayrıca çocukların dönem içerisinde öğrendiklerini tatillerde unutmamaları için bazı tekrarlar yapmaları yararlı olacaktır. Ancak ders çalışma zamanları kesinlikle abartılmamalı, çocuklar için işkenceye dönüştürülmemelidir. Tekrar yapmaları için temel konuları seçip, dersleri günlere dağıtmak ve haftada belli aralıklarla çalışmalarını sağlamak yeterlidir.
Ders çalışmanın ötesinde tatilde ebeveynlerin asıl üstünde durması gereken, çocuklarına kitap okuma alışkanlığını kazandırmak, yaş gruplarına uygun belli başlı eserleri okutmaktır. Kitap okuma, ders çalışma, hobi kursları gibi uygulamalar günlere yayılmalı, gün içerisinde de belirli aralıklarla gerçekleştirilmelidir.
Çocuklarına örnek olmak ve bu vakti keyifli hale getirebilmek adına, planlarına uyma bilinci gelişene kadar onlarla birlikte kitap okuma saatlerine katılmak, onlar ders çalışırken yazma- çizme işleriyle uğraşıp bir yandan da çocukların derslerle ilgili sorularını cevaplamak bu durumu kolaylaştıracak, hatta zamanla beraber vakit geçirme fırsatının doğduğu huzurlu dakikalara dönüşecektir.