Çocuk Gelişimi

Tatil Dönüşü Okula Uyum Süreci

Yarıyıl tatili sona ererken, birçok öğrenci okula uyum sağlama konusunda zorluk yaşıyor. Öğrencilerin tatil dönüşü okula uyum sürecinin kolaylaşması için ebeveynlerin çocukları teşvik etmeleri gerekiyor. 

Okula Uyum Süreci ve Ailenin Rolü

Tatil döneminin ardından, okulların açılması, bazı öğrencilerde kaygı durumu yaratabildiği gibi, bazı öğrencilerde derslere karşı ilgisizlik ve isteksizlik sorunu göze çarpıyor. Bunun yanı sıra kaygı durumu yaşayan çocuklar, derslere odaklanmada zorluk yaşadığı gibi, sosyal ilişkilerinde de mutsuz olabiliyor. Ebeveynlerin bu süreçte çocuğa destek olarak, adapte olmalarına yardım etmeleri gerekiyor.

Karne Notları Başarı Kıstası Değildirokula donuste uyum sureci

Öğrencilerin ilk dönem karne notları dolayısıyla ikinci dönemde üzerinde baskı hissetmeleri, motivasyonlarını olumsuz etkileyebiliyor. Ailelerin, çocukların başarısında tek kıstas olarak ders notlarını almalarının yanlış bir tutum yanlış olduğu gibi, çocukların başarı ve başarısızlık durumlarını ayrı ayrı ele almak gerekiyor. Her çocuğun yetenekleri ve ilgi alanları farklı olduğu gibi; çocuğu karne notlarına göre “başarılı” ya da ”başarısız” olarak nitelendirmek, çocukların hem eğitim alanında hem de psikolojik alanda sorun yaşamasına yol açabiliyor.

Ailenin Çocuğun Başarısına Etkisi

Çocukların eğitim hayatlarında gösterdikleri başarının aile içindeki tutum ile ilgili olmakla birlikte, anne ve babası tarafından terk edileceğini düşünen çocukların okulda başarılı olması zorlaşıyor. Çocuğun, ebeveyn tartışmalarına şahit olması, çocukta kaygı bozukluklarına yol açabildiği gibi, yalnızca eğitim hayatını değil, tüm hayatını olumsuz etkileyebiliyor.Ebeveynlerin çocukların başarısındaki rolü

Çocuğun ev içerisindeki çalışma ortamı da son derece önemli. Bu nedenle ebeveynlerin çocuğa iyi bir çalışma ortamı yaratmaları gerekiyor. Çocukların çalışacağı odada olması dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şöyle:

  • Kendisine ait çalışma alanı olan çocuklar, daha iyi odaklanabildiği gibi; ödevlerini tamamlama, tekrar ve ön hazırlık yapma gibi aşamalarda daha başarılı oluyor. Bu nedenle çocuklara ders çalışabilecekleri özel bir alan yaratılması gerekiyor.
  • Çocuğun ders çalıştığı ortamın gürültü olması, odaklanma gücünü zayıflatarak, anlamayı zorlaştırıyor. Bu durum da çocuğun çalışma isteğini azaltıyor. Dolayısıyla çocuğun çalıştığı ortamın sessiz olması önem taşıyor.
  • Çalışma ortamının sessiz olması önemli olduğu gibi; yeterli ışık ve ısıda olması gerekiyor.
  • Çocukların ders çalışması için teşvik edilmesi de önem taşıyor. Ders çalışma isteği olmayan çocuklarda ödüllendirme yöntemi kullanılabileceği gibi, ödüllendirme sistemini alışkanlık haline getirmemek gerekiyor.

Ebeveynleri tarafından doğru yönlendirilen çocuklar, eğitim hayatlarında başarılı oluyor. Çocukların başarısını takdir etme, sürekli eleştirmek yerine doğruyu nasıl bulacaklarını gösterme, ders çalışmaya teşvik etme ve ders çalışmayı çocuklara sevdirme konusunda ebeveynlere büyük bir görev düşüyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir