Türk Eğitim Derneği, 7 Haziran’daki genel seçimler sonrasında eğitimde kapsamlı bir düzenleme yapılması yönünde çağrıda bulunarak “Ulusal Eğitim Programı”nı açıkladı.
TED’in hazırladığı program change.org’dan imzaya açıldı. TED bu programda sürdürülebilir bir eğitim programına dikkat çekiyor. Programın daha sonra bakanlığa ve partilere sunulmasıyla mutabakat aranacak.
TED’in “Ulusal Eğitim Programı” adıyla yaptığı çağrıda şu bilgiler yer alıyor:
“Türk Eğitim Derneği olarak soruyoruz: ‘Bu eğitim sistemine kaç nesil daha feda edeceğiz?’
87 yıllık geçmişimiz ve misyonumuzdan aldığımız sorumlulukla ortaya koyduğumuz Ulusal Eğitim Programı’nın tüm siyasi partilerimiz için dikkate alınmasına istiyoruz.
Eğitimin, bir parti ödevi değil bir ülke ödevi olduğu ve “toplumsal mutabakata dayalı, ortak değerler üzerine inşa edilmiş” bir sistemle yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz.
Türkiye’de öğrencilerimizin yüzde 69’u alt ekonomik, sosyal ve kültürel grupta yer alıyor. Sendikalar, partilerin il ve ilçe örgütleri, parti yöneticileri, milletvekilleri, vakıflar, dernekler, hemşeri grupları, eğitim dünyasını abluka altına alırken her iktidar veya bakan döneminde yapılan onlarca değişiklik yüzünden bugün artık herkesin kabul ettiği, “delik-deşik” bir eğitim gemisiyle, dev dalgalar arasında yol almaya çalışıyoruz.
Ailelerimiz, eğitimcilerimiz, öğrencilerimiz, her gün yüreği ağzında “acaba yine sınav sistemi değişecek mi?”, “hangi yeni uygulama gelecek?”, “bizi nasıl etkileyecek?” endişesiyle yaşıyorlar. Okullarımızda ve toplumumuzda eğitim sistemimize yönelik güven bunalımı, çok üzücüdür ki ciddi bir toplumsal travmaya dönüşmüş durumda. Milyonlarca öğrencimiz, gerçek yaşamda karşılığı olmayan bir süreç için en güzel yıllarını test çözerek geçiriyor.
Devlet artık ya evrensel, demokratik ve yerel değerleri önemseyen çizgisine gelecek ya da on yıllardır yaptığı gibi gerçek yaşamda karşılığı olmayan, ideolojik ve tek yanlı tutumunu sürdürerek Türkiye’yi muasır medeniyetlerden uzaklaştıracaktır.
Biz TED olarak, siyasete bir mutabakat çağrısında bulunuyoruz. Siyasi partilerimizin seçim kurtarmak yerine nesil kurtarmayı hedefleyeceğine ve bunun için çalışacağına inanıyoruz.
Bu programın, ortak değer ve temeller üzerine oturtacağımız bir eğitim sistemi konusundaki mutabakatın ilk adımı olmasını diliyoruz. Tüm siyasi partilerimizi de, 7 Haziran 2015 genel seçimleri sonrası yeni yasama döneminde neslimizin geleceği için bir araya gelerek ulusal bir eğitim programı oluşturulmasına öncelik vermeye çağırıyoruz.”