Anne Baba Okulu

Tekerlemeler, Çocuğun Düşünce Gücünü Geliştiriyor

Tekerlemeler, çocukların hem sözlü becerileri hem de hafızaları üzerinde önemli bir etki sağlıyor. Çocukların düşünce gücü, dil ve beyin koordinasyonu arasındaki ilişkiyi de güçlendiren tekerlemeler, çocuk gelişiminde önemli bir yer tutuyor.

Çocuklar ve ArkadaşlarCumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, tekerlemelerin, çocukların zihninde yeni öğrenme alanları oluşturarak, beyni geliştirdiğini belirtiyor. Teknolojik cihazlarla zaman geçiren çocuklarda, hiperaktivitenin tetiklendiğini ve çocukların okuduğunu anlama konusunda zorlanabildiğini söyleyen Dilci, ebeveynlerin ve eğitimcilerin, dil becerilerini geliştirecek aktiviteler yapması gerektiğini vurguluyor.

Çocuklar için hazırladığımız tekerlemeleri görmek için: Tekerlemeler

Okuduğunu Anlamak Önemli

Çocukların okumaya yeni başladıkları dönemde, eğitimciler ve ebeveynler, hızlı okumayı teşvik edebiliyor. Ancak çocuğun hızlı okumanın önemli olduğunu düşünmesi, okuduğunu anlama konusunda sorun yaşamasına neden olabiliyor. Doç. Dr. Dilci, bu noktada, çocukların okuduğunu anlamaya teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanması ve araştırmacı bir kimliğe sahip olması için de okuma ve anlama becerilerini geliştirmesi gerekiyor.

anne-ve-cocukTekerlemelerin Çocuk Gelişimindeki Önemi

Tekerlemeler, çocukların hafıza becerilerini geliştirmeleri açısından önemli bir yere sahip. Bununla birlikte, düşünce gücü, dil ve beyin koordinasyonu açısından da tekerlemeler önem taşıyor. Çocuğun söz varlığını ve anlama becerilerini geliştirmek için tekerleme öğrenmesini teşvik etmek gerekiyor. Çocuklar tekerlemelerle hem hafızalarını güçlendirebiliyor hem de etkin, anlamlı ve düzgün konuşma becerileri edinebiliyor.

Tekerlemelerdeki sözcükleri doğru ifade etmeye çalışan ve yaptığı denemelerden sonra sözcükleri doğru bir şekilde söyleyebilen çocukların, özgüveni de gelişiyor. Doç. Dr. Tuncay Dilci, çocukların dil becerilerinin en hızlı geliştiği dönemin, 4-6 yaş arası olduğunu belirterek, bu dönemde hem ebeveynlerin hem de eğitimcilerin çocuklara tekerleme öğretmesi gerektiğini söylüyor.

Tekerleme öğrenmek çocukları için eğlenceli olduğu gibi, çocuğun özgüveni ve konuşma becerilerinin gelişmesi açısından da önem taşıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir