Tikler, Çocukların İç Çatışmasını Yansıtıyor

Tik, herhangi bir uyaran olmadan, istemli olarak çalışan kaslarda, istemsiz olarak meydana gelen ve ritmik olmayan hareketler olarak adlandırılmaktadır. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, çocuklarda görülen tiklere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Çocuklarda 3-4 yaşından sonra sık görülmeye başlayan tikler; dudak emme, göz kırpma ve kaş kaldırma şeklinde olabilmektedir.

Çocuklarda Neden Tik Oluşur?

Erkek çocuklarda, kız çocuklara oranla iki kat fazla görülen tikler, ruhsal sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Tiklerin oluşmasında, çocuğun sosyal ilişkileri, duygu durumu ve duyarlılığı büyük role sahiptir. Ebeveynleri tarafından yeterli sevgi göremeyen çocuklar, yeteneklerini yansıtmakta zorlandığı gibi, sürekli başka çocuklarla kıyaslanarak öz güven sorunu yaşayan çocuklarda da tikler sıklıkla görülmektedir. Ebeveynlerin baskıcı olması ve çocuğun ebeveynlerine karşı; korku, öfke gibi duygular hissetmesinin sonucunda da tikler ortaya çıkabilmektedir.

Tiklerin, çocukların içsel dünyasındaki davranışları dışa aktarma olarak yorumlayan Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, tiklerin çocuğun duygusal durumu ile ilintili olduğundan, tiklerin şiddeti ve sıklığının değişiklik gösterebileceğini belirtiyor.

Çocuklarda görülen tikler, duygusal yoksunluk ile ilgili olmakla birlikte, bazı durumlarda; hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği ya da öğrenme güçlüğü gibi sorunlar nedeniyle de oluşabiliyor. Bununla birlikte, çocuklar rol model aldıkları kişileri taklit ederek, zamanla bunu alışkanlık haline getirebiliyor. Bir süre sonra bu davranışlar tike dönüşebiliyor.

Çocuklarda Tik Tedavisi

 

Çocuklarda tik oluştuğunu gören ebeveynler, genellikle endişe yaşayarak, çocuğun istemsiz olarak ortaya çıkan bu hareketlerini engelleme çalışır. Ancak tik bozukluğu yaşayan çocukluğun, ebeveyni tarafından kontrol edilmeye çalışması, tiklerin sıklığını artırabilir. Tik bozukluğu genetik bir nöropsikiyatrik hastalık olduğu gibi, ergenlik çağından önce bu sorunu düzeltmek mümkündür. Ebeveynlerin, çocuğun davranışlarını engelleme ya da kontrol etmeye çalışmak yerine, ona destek olmaları, tik bozukluğu tedavisinde büyük önem taşıyor. Güven duygusunu artan çocuklarda, tik bozukluğu tedavisi hızlı bir şekilde sonuç verdiği gibi; gerekli durumlarda ilaç tedavisi de kullanılabiliyor.