Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir, Eyüboğlu öğrencilerine Kurtuluş Savaşını, Atatürk’ü ve babasını anlattı. Timsal Karabekir, Kurtuluş Savaşı dönemine ait fotoğraflara ve babasının anekdotlarına yer verdiği söyleşinin sonunda çocukların sorularını yanıtladı.
Eyüboğlu Çamlıca ve Ataşehir İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencileri, ders programlarında yer alan “İz Bırakanlar” ünitesi dâhilinde Atatürk’ü ve silah arkadaşı Kazım Karabekir’i, Timsal Karabekir’den dinlediler.
Ders programında altı haftalık bir yeri olan ünitede öğrencilerin, tarihte yer eden önemli kişileri diğer kişilerden ayıran özellikleri, toplumda ne gibi değişikliklere yol açtıklarını ve bu kişilerin bizim yaşantımıza ne gibi etkileri olduğunu kavrayarak öğrenmeleri amaçlanıyor. Yaklaşık 150 öğrencinin katıldığı ve bir saat süren söyleşi Eyüboğlu Hall’de gerçekleşti.
Timsal Karabekir, Kurtuluş Savaşı dönemine ait fotoğraflara ve babasının anekdotlarına yer verdiği söyleşinin sonunda çocukların sorularını yanıtladı. Söyleşiyi dinleyenler arasında Timsal Karabekir’in torunu ve Eyüboğlu Çamlıca İlköğretim Okulu 8. Sınıf öğrencisi Metehan Ayasbeyoğlu da vardı.
Öğrencilere geçmişe bir yolculuk yapacaklarını belirterek söyleşiye başlayan Karabekir, Kurtuluş Savaşı’nı veren Atatürk ve silah arkadaşlarının dayanışmalarını, ilişkilerini salonda yan yana oturan öğrencileri örnek göstererek anlattı. Karabekir; “Onlar da sizin gibi aynı okulda okuyan, aynı sıraları paylaşan arkadaşlardı. Sizler gibi onlar da bir birine çok yakındı. Kurtuluş Savaşı’nda birlikte mücadele ettiler ve bağımsızlığı kazanıp bu ülkeyi; Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkılan bir imparatorluğun küllerinden kurdular.” dedi.
Kazım Karabekir’in yetim babası olduğunu ifade eden Timsal Karabekir, “Hanginizin 6 bin 200 kardeşi var. Benim 2 bin 200 ablam ve 4 bin de ağabeyim var” dedi. Kazım Karabekir’in savaşın yetim bıraktığı çocuklara sahip çıktığını, onlara açtığı kurslarla meslek kazandırdığını anlattı. Söyleşi esnasında öğrencilere, bestesini Kazım Karabekir’in yaptığı “Türk Yılmaz Marşı”nı dinleten Timsal Karabekir, kaydın 1920 yılında yine babasının sahip çıktığı yetim çocuklardan kurulu bir bando tarafından seslendirildiğini ve taş plağa kaydedildiğini belirtti. Sorulara geçilmeden önce tüm öğrenciler “Türk Yılmaz Marşı”nı hep birlikte söylediler.
Söyleşi sonunda çocukların ilgisinden gururlandığını belirten Timsal Karabekir, “Dokuz yaşında olmalarına rağmen öğrencilerin konuya gösterdikleri ilgi, yaptıkları araştırmalar ve hazırladıkları sorular beni çok etkiledi. Çağ atladığımıza inandım!” dedi.
Eyüboğlu Çamlıca İlköğretim Okulu Müdürü Sibel Günar da; “Bu söyleşiler sayesinde kurulan interaktif bağın, çocukların özgüveninin gelişmesinde olumlu etkileri olduğunu” ve “Eyüboğlu olarak bunu çocukların eğitiminde önemsediklerini” vurguladı. Bu tarz söyleşilerin, öğrencilerin aldıkları bilgilerin kalıcı olması için önemli bir etkinlik olduğunu belirten Günar, ” Bu tarz platformlar, çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine imkân sağlıyor.” dedi.