Çocuk Haberleri

Tohum Otizm Vakfı ile Otizm Farkındalık Ayı

Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan Otizm Farkındalık Ayı olarak kabul edilmesi dolayısıyla tüm dünyada farkındalık çalışmaları yapıldığı gibi, Türkiye’de de bu görevi Tohum Vakfı üstleniyor.

Otizm Farkındalık AyıOtizm Spektrum Bozukluğu, günümüzde her 68 çocuktan birinde görüldüğü gibi, beynin yapısını ve işleyişini etkileyen bir bozukluk olarak nitelendirilmektedir. Çocuğun çevresiyle yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil iletişim alanında gelişimsel sorunlar yaşaması ve standart olarak adlandırılabilecek davranış biçimlerine sahip olmaması ile açıklanmaktadır.

Dünyada görülme sıklığı herı geçen gün artan otizm, erkek çocuklarda kız çocuklara oranla 4 kat fazla görülmektedir. Başkalarıyla göz teması kurmamak, adı söylendiğinde bakmamak, akranlarına ilgi göstermemek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi beslemek, söylenen sözleri tekrarlamak olarak adlandırılabilir.

Erken tanı ile yoğu özel eğitim sayesinde, otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratılabildiği gibi, haftada 20 saat özel eğitimle çocuklar okuyacak seviyeye gelmektedir.

Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, otizm bilinirliğinin artmasının büyük anlam taşıdığını ve son yıllarda otizm vakalarının arttığını belirterek, erken teşhisin önemine dikkat çekti. 2003 yılından bu yana 0-18 yaş grubu arasında Türkiye çağında çalışmalar yaptıklarını söyledi. 350 binden fazla çocuğun sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlerden yararlanmayı beklediğine de vurgu yapan Betül Özeri erken tanının artırılmasını hedeflediklerini vurguladı.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir