Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Ailenin Rolü

Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevcan Yağan Güder, çocukların toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda duyarlı davranışlar geliştirmesi için ebeveynlerin günlük davranışlarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Cinsiyet Eşitsizliği, Aile içinde Başlıyor

Ailede görev paylaşımının eşitlikçi bir zemine oturtulması ve çocuklara sorumluluk verilirken cinsiyetlerinin göz önünde bulundurulmaması, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı açısından büyük önem taşıyor.

Erkek çocuklara ev işleri ile ilgili sorumluluklar verilmemesi, kız çocuklarının alışverişte yardımcı olmasının sağlanmaması, çocukların cinsiyetçi bir şekilde yetiştirilmesine yol açıyor. Aile içinde hem kız hem erkek çocuklara sorumluluk verirken, cinsiyet ayrımı yapmamak ve ev içinde anne ve babanın da sorumluluklarını paylaştığını göstermek büyük önem taşıyor.

Çocuklar Doğru Yönlendirilmeli

Toplumsal cinsiyetin yaşamın erken dönemlerinde kendini göstermeye başladığını söyleyen Sevcan Yağan Güder, bebeğin cinsiyetinin belli olmasıyla birlikte, cinsiyete göre eşyalar alınmaya başladığını ve çocukların önceden belirlenmiş rollerle hareket edilmesine yol açıldığını söyledi.

Ebeveynler Cinsiyet Eşitliğini Savunan Bireyler Yetiştirmeli

Okul öncesi dönemde, çocuklara toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında doğru tutum ve davranışlar kazandırılmasının büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yağan Güder, ebeveynlere önerilerde bulundu:

  1. Oyun ve oyuncak seçiminde, çocukların cinsiyetlerine göre yönlendirilmemesi gerekiyor.
  2. Görev paylaşımının eşitlikçi bir zeminde olması ve ev işlerinde cinsiyetleri fark etmeksizin tüm bireylerin görev alması önem taşıyor.
  3. Ebeveynler, çocukların oyunlarına katılabileceği gibi, oyunda baba mutfak ve temizlik işlerinden; anne ise tamir işlerinden sorumlu olabilir.
  4. Ebeveynler, cinsiyetçi yaklaşımları engellemek için aile içerisinde eğitimler düzenleyebilir. Çocukların toplumsal cinsiyet eşitsizliği hakkında bilgi edinmesi sağlanabilir.
  5. Çocukların cinsiyetçi çizgi film, bilgisayar oyunu ya da televizyon programları izlemesi, ebeveynler tarafından engellenmeli ve bu durumun nedenleri çocuklara açıklanmalıdır.
  6. Kitap seçiminde, hassas davranılması ve cinsiyetçi kitapların çocuklar tarafından okunmasının engellenmesi gerekiyor.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin engellenmesi için, erken yaşta bu konuda farkındalık sahibi olmak büyük önem taşıyor. Ebeveynlerin çocukları doğru yönlendirmesi, cinsiyetçi yaklaşımların önüne geçiyor.