Trafik; kara, hava, deniz taşılları ile yayaların kendilerine özgü yollarda gidip gelmesi olayıdır.
Eskiden, insanlar ve araç sayıları az iken, trafikte çok fazla sorun yoktu ama artan nüfus ve araç sayısı sonucunda trafikte birçok sorun belirmiş, ortaya çıkan kazalarda çok fazla kayıp verilmiştir. Bu sorun ve kazaları azaltmak için ‘trafik kuralları’ belirlenmiştir. Sürücülerin ve yayaların uyması gereken kurallara ‘trafik kuralları’ denir. Trafik kuralları uzun araştırmalar ve deneyler sonucu ortaya çıkmıştır.
Trafik sorunlarını çözümlemek amacıyla birçok Avrupa ülkesi aralarında anlaşarak bir ‘Trafik Konseyi’ kurmuşlardır. Bu konseye ülkemiz de üyedir. Merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te olan bu konseyin üyeleri, zaman zaman toplanarak trafik sorunlarını görüşürler.
Bu konsey, Mayıs ayının ilk Cumartesi günü ile başlayan haftayı ‘Uluslararası Karayolu Güvenliği Haftası’ olarak kabul etmiştir.
Ülkemizde de aynı hafta ‘Trafik Güvenliği ve Eğitim Haftası’ olarak kabul edilmiştir. Bu hafta süresince; yayın organları, radyo, televizyon aracılığı ile trafik kazalarının önlenmesi için halka trafik kuralları anlatılır. Trafik kurallarına uyulması gereği belirtilir. Okullarda öğrencilere trafik bilgileri öğretilir.
Trafik kazaları genellikle eğitim eksikliğinden kaynaklanır. Bu nedenle kamuoyunun ve özellikle çocukların eğitilmesi için trafik haftası iyi bir fırsattır. Sürücülerin trafik kuralları konusunda bilinçlenmesi adına mutlaka sürücü belgesi alması gerekmektedir. Sürücü belgesi olmadan da kesinlikle trafiğe çıkılmamalıdır. Trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri de yolların eskiliği ve yetersizliğidir. Bu nedenle eskimiş yollar bir an önce yenilenmeli, yenileri de trafiğin gereklerine göre düzenlenmelidir.
Kısaca, ülkemizde ve tüm dünyada günümüzün en büyük sorunlarından birisi trafiktir. Kalabalıklaşan şehirler ve trafiğe çıkan araçların sayısındaki artış, gerek sürücü gerek yaya hepimizin daha dikkatli olmasını gerektirmektedir.