Çocuk Bilim

Trafik Işıklarının Renkleri ve Anlamları

Trafik ışıklarının renkleri ve anlamları nedir? Trafik ışıklarının anlamını biliyor musunuz? Haydi birlikte öğrenelim.

Trafik lambaları, yaya geçitlerine, okul yakınlarına, ortak alanlarda taşıtların ve yayaların yolu hangi sırayla kullanacaklarını düzenlemek amacıyla yerleştirilmiştir.

Trafik lambalarında üç renk vardır: kırmızı, sarı, yeşil.

a. Kırmızı Işık

Yolun trafiğe kapalı olduğunu gösterir. Bu ışıkta araçların ve yayaların geçmesi yasaktır.

b. Sarı Işık

Uyarı ışığıdır. Yeşil ışık ile birlikte yanarsa, yolun trafiğe kapanacağını; kırmızı ışık ile birlikte yanarsa yolun trafiğe açılacağını ifade eder.

c. Yeşil Işık

Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Bu ışığı gören sürücü ve yayalar yolun kendilerine açık olduğunu anlar.

Trafik Işıklarının Tarihçesi

Demir yolunda trafik ışıkları

Trafik ışıklarının uygulaması, önceleri demiryollarının trenleri kontrol için uyguladığı sinyaller örnek alınarak başlamıştır. Demiryolları idaresi kırmızı rengi “dur” sinyali olarak seçmiştir. Kırmızı renk kan rengi olduğundan asırlar boyu tehlikenin, tahribatın ve ölümün simgesi olmuştur.

Demiryolları ilk faaliyeti geçtiği 1830’lu yıllarda uyarı ışığının rengi yeşil, geç ışığı ise beyazdı. Bir süre sonra beyaz sinyal problem yaratmaya başladı. Beyaz renkli “geç” sinyali diğer sokak lambaları ile karıştırılıyordu. Ama daha kötüsü “dur” işaretlerine konulan kırmızı mercekler yerlerinden düşünce ışık beyazlaşıyor, “geç” sinyali olarak algılanıyor ve kazalara yol açabiliyordu.

Sonunda demir yolunda seyahat edenler kırmızıyı “dur”, yeşili “geç”, sarı rengi de “uyarı” sinyali olarak kullanmaya başladılar. Bilindiği gibi sarı, en göz alıcı renktir. Böylece makinist bir sinyalin bulunması gereken yerde beyaz ışığı görürse, bir şeylerin yanlış olduğunu anlıyor önlemini alıyordu.

Kara yolunda trafik ışıkları

İlk trafik lambası otomobillerin ortaya çıkmasından çok önce 1868’de Londra’da kullanıldı. Gazla yakılan ve bir eksen etrafında döndürülebilen kırmızı ve yeşil lambalar bir yıl sonra patlayıp, kendilerini çeviren polisi de yaralayınca bu uygulama ortadan kalktı. Ama öte yandan otomobillerin ortaya çıkması ve şehirlerde dolaşmaya başlamalarıyla birlikte durum iyice kötüleşti. Çeşitli şehirlerde değişik uygulamalar yapıldı. Demiryollarındaki uygulama örnek alındı ama demiryollarında birbirine paralel iki hat vardı. Bu sistem iki yolun kesiştiği kavşaklarda işe yaramıyordu.

Sonunda günümüzdekilere benzeyen ilk elektrik otomatik trafik lambalısını, ilkokul mezunu ve ABD’deki Cleveland’da otomobil sahibi ilk siyah olan Garrett Morgan geliştirdi. 1914’de ilk denemelerine başlayan Morgan 1923’de de patentini aldı. Morgan 1963’de ölümünden az önce patentini 40 bin dolara General Electric firması sattı.

Morgan’ın lambaları demiryollarına benzer şekilde bir “T” üzerinde kırmız ve yeşil iki lambadan ibaretti. Çok geçmeden “uyarı” anlamında sarı lamba da ilave edildi ve uygulama bütün dünya ya süratle yayıldı. Aradan geçen yıllara rağmen sarı renk hala “uyarı” anlamındadır. Ama günümüz sürücüleri onu ne yazık ki “geç” sinyali olarak algılıyor.

Trafik ve ilk yardım haftası

Yayaların ve sürücülerin uyması gereken kurallar

Araçlarda çocuk koltuğunun önemi

Trafik kazaları ve ilk yardım

Kaza anında aranabilecek acil telefonlar

Trafik haftası şiirleri

Trafik Haftası ile ilgili özlü sözler

2 Yorum

2 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir