23 Nisan Çocuk Şenliği; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün; Meclisin açılması üzerine Türk çocuklarına armağan ettiği, 1979’dan bu yana ülkeler arası düzeyde kutlanan bir çocuk bayramıdır. Türkiye’deki ilk kutlanışı ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920 tarihine kadar uzanır. Çocuklar arasındaki kardeşlik, sevgi, dostluk bağlarını geliştirerek barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenmektedir.
1979 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çocuk Yılı olarak ilân edilmesi üzerine, TRT Ankara Televizyonu Çocuk Programları Müdürü Tekin Özertem ve Yardımcısı Canan Arısoy tarafından bütün dünya çocuklarını kucaklamayı amaçlayan bir proje hazırlanmıştır. Bu proje, TRT Kurumu’nun üst yönetimi tarafından benimsenince organizasyon çalışmalarına başlanmış, böylece TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’nin birincisi 23 Nisan 1979’da, Türkiye’de 5 ülkenin katılımıyla kutlanmıştır. Bunlar; SSCB, Irak, İtalya, Romanya ve Bulgaristan’dı. TRT Uluslararası 23 Nisan Şenliği, artık her yıl yaklaşık 50 ülkenin katılımıyla kutlanmaktadır. 1979’dan 2000’e kadar başkent Ankara’da düzenlenmiştir. Daha sonraki yıllarda ise İzmir, İstanbul, Ankara ve Antalya gibi Türkiye’nin çeşitli büyük şehirlerinde kutlanmaya devam etmiştir.
23 Nisan 2000 Şenliği’ne onur konuğu olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın eşi Nane Annan katılmıştır. Gala günü mikrofona davet edilen Bayan Annan, Türkiye’de bulunmaktan ve kutlamalara katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtmiş, eşi Kofi Annan’ın selâmlarını iletmiştir. Bayan Annan ayrıca bütün dünyayı çocukların isteklerine, “Evet” demeye davet etmiştir. Bu konuşmadan sonra 18 Nisan’da düzenlenen Uluslararası Çocuk Kongresinde çocuklar tarafından onaylanan “40 Ülke Çocuklarının Ortak Deklârasyonu” İngilizce ve Türkçe okunmuş, bu deklârasyon BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a iletilmek üzere Nane Annan’a sunulmuştur.
Uluslararası şenliğe 8-14 yaşları arasındaki çocuklar katılmaktadır. Program yaklaşık 16 Nisan’dan 26 Nisan’a kadar olan süreci kapsamakta, çağrılan gruplar ortalama 20 çocuk ve 6 yönetici liderden oluşmaktadır. Konuk çocuklar, şenliğin yapılacağı kente 15 Nisana kadar gelmiş olur. Grupların başlarına, TRT tarafından bir rehber görevlendirilir, rehberler grubun liderleriyle koordinasyonu sağlar. Her grup, Şenliğin gerçekleştirileceği şehirdeki ilköğretim okulları aracılığı ile kendi yaşlarındaki bir Türk çocuğu ve ailesinin sıcak, sevgi dolu ortamında ağırlanır. Dünya çocukları böylece; Türk insanının güzel özelliklerini, ülkelerine döndüklerinde kendi ailelerine, çevrelerine ve toplumlarına yansıtmaktadırlar. Bu da şüphesiz Türk insanını mutlu etmektedir. Şenlik Haftası, Şenlik Yürüyüşü ile açılır. Yürüyüşte konuk gruplar, giydikleri milli kıyafetleriyle şehrin en büyük caddesinde, kendi müziklerini çalıp dans eder. Daha sonraki günlerde, konuk ülkeler büyük parklarda açık hava gösterileri sunarak, Türk halkıyla kaynaşır. Şenlik haftası; bu bayramı Türk çocuklarına armağan eden Ulu Önder Atatürk’ün, başkent Ankara’daki Anıtkabrini bütün dünya çocuklarının ziyareti ile devam eder. Bu ziyaretler; Türkiye Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ve TRT Genel Müdürü’nün kabulü ile son bulur.
22 Nisan günü, galanın provaları için şenliğe katılan bütün çocuklar bir araya gelir. Büyük gün 23 Nisan’da ise TRT 23 Nisan Çocuk Şenliği Galası gerçekleştirilir. Yaklaşık 4 saat süren ve canlı olarak yayınlanan galada, bütün ülkeler, milli kıyafetleriyle hazırladıkları, ortalama 3 dakikalık milli gösterilerini, kendi müzikleri eşliğinde Türk izleyicisine sunar.
Her bir çocuğun kendi ülkesinden getirdiği selâmlarla devam eden gala; dostluk ve barış duygularıyla bütünleşen tüm dünya çocuklarının hep birlikte evrensel müzik eşliğinde el ele dans ederek eğlenmeleri ile son bulur. 24 ve 25 Nisan’da gerçekleştirilen piknik ve gezilerde, Türk ve diğer dünya çocuklarının kaynaşması, kardeşliği zirveye ulaşır. Bu etkinlikler, Türkiye ve konuksever Türklerin tanıtımına katkıda bulunur. Tarih 26 Nisanı gösterdiğinde, artık hüzünlü saatler gelmiştir. Konuk gruplar gözyaşları içinde, burada kaynaştıkları Türk kardeşlerinden, ailelerinden ayrılarak, ancak barış ve dostluğu yanlarına alarak kendi ülkelerine geri dönmeye başlar. Bir duygu seli içinde yaşanan şenlik haftası, böylece sona erer.
Şenlik Programı
12-15 Nisan 2010
Konuk Grupların Ülkemize Gelişleri
16 Nisan 2010 Cuma
Konuk Grupların Ülkemize Gelişinin
17 Nisan 2010 Cumartesi
09.30 İzmir Valiliği Kabul
Kabul makam katında olacaktır. Kabulden sonra Hükümet Konağı merdivenlerinde, Sayın Vali, konuk çocuklarla fotoğraf çektirecektir.(Yaklaşık 90 çocuk, 90 büyük toplam 180 kişi hediyeler sunacak, Sayın Vali de hediyeler sunacaktır.)
11:00 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kabul
Kabul, Konak Belediye Sarayı Meclis Salonu’nda yapılacaktır (Kabulde, yaklaşık 90 çocuk, 90 büyük toplam 180 kişi hediyeler sunacak, Sayın Başkan da hediyeler sunacaktır.) (Her iki kabulde de her ülkeden bir çocuk, bir lider, yabancı basın mensupları ve çocuğu ağırlayan ev sahibi çocuk ile bazı rehberler hazır bulunacaktır.)
13.30 Şenlik Açılış Yürüyüşü (Yayın süresi: 60 dakika, Canlı)
(1.Kordon Alsancak vapur iskelesinden – Cumhuriyet meydanına kadar) Yürüyüş sonunda Cumhuriyet Meydanı’nda Büyükşehir Belediye Bandosu İstiklal Marşı çalacak, Marş okunduktan sonra TRT yetkilileri, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtına çelenk koyacaktır.
14.15 Rekorlar Denemesi ( Şenlik Çocukları ile ) Yer: Cumhuriyet Meydanı
17.00 Fotoğraflarla 23 Nisan Tarihi Sergisi Açılışı ve Kokteyli Sayın İzmir Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, Açılışı birlikte yapacaklardır. TRT Yetkilileri ile birkaç ülke grubu da açılışta hazır bulunacaktır. Yer: Forum-Bornova
18 Nisan 2010 Pazar
13:00 Ülke Gösterileri â Sertab Erener Konseri (Yayın süresi:85 dakika, Canlı Yer:Gündoğdu Meydanı
19 Nisan 2010 Pazartesi
10.00 – 17.00 arası
İzmir Atlı Spor Kulübünün Tesislerinde atla 2 grup ülke çocuklarının gezdirilmesi
Organizasyon Komitesi, Sponsor, İzmir Valiliği ve Belediyesinin, Ev Sahibi Okulların ve Civar İl Valiliklerinin Bireysel Olarak Düzenleyeceği Muhtemel Aktiviteler:
Özel Gösteriler (Okullar, Alışveriş Merkezleri) Vapur Gezisi Çiğli Doğal Yaşam Parkı Gezisi Efes, Bergama gibi Turistik Yer Gezileri
20 Nisan 2010 Salı
09:00 Manisa Etkinlikleri için İzmir’den â Manisa’ya Hareket (Ortalama 15 Ülke grubu ve bazı yabancı basın mensupları.
10:00 Manisa’ya varış Valilik Kabul.. Temsili bir grubun Hükümet Konağı merdivenlerinde kabulü ve hediyeleşme.
10.45 Kısa Süreli Şehir Gezisi (Fayton)
12.00 Öğle yemeği
13.30 Grupların Stadyumda toplanması.
Canlı Yayın (Manisa 19 Mayıs Stadyumunda) Dünya çocuklarıyla-ünlü futbolcuların mini bir gösteri maçı Ülke Gösterileri ve Kıraç Konseri Yayın Süresi: Tahmini 120 Dakika
17.00 Stadyum etkinliğinin sona erişi. İzmir’e Hareket
20:20 Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu Konseri ( Yer : AKM Salonu )
21 Nisan 2010 Çarşamba
Ankara Kanul Etkinlikleri. (Her ülkeden bir konuk çocuk ve onu kabul eden ev sahibi çocuk katılacaktır Diğer bütün gruplar için serbest gün)
09:00 Anıtkabir Ziyareti
10:30 T.C. Başbakan Kabulü
12:30 TRT-yemekhane öğle yemeği
14:00 TRT Genel Müdürü Kabul
15:30 T.B.M.M. Başbakanı Kabulü
17:30 T.C. Cumhurbaşkanı Kabulü
23:00 Esenboğa havalimanına hareket
23:00 Departure for Esenboğa Airport
22 Nisan 2010 Perşembe
12:00 Gala Prova-Sadece yabancı çocuklar katılacaktır Yer: Halkapınar Spor Salonu
23 Nisan 2010 Cuma
14:00 Gala â Ülke Gösterileri (Yayın süresi:185 dakika, Canlı) Yer: Halkapınar Spor Salonu
20:00 Gala Konseri İsmail YK ve Ziynet Sali Konseri Yayın süresi:130 dakika, Canlı) Yer: Halkapınar Spor Salonu
24 Nisan â 27 Nisan 2010
Konuk Ülkelerin Ülkerline Dönüşü
TRT 32. Uluslar Arası 23 Nisan Çocuk Şenliği’nde Konuk Grupları Ağırlayacak Olan Ev Sahibi Okullar
Özel 75.Yıl İöoÂ
Başöğretmen Atatürk İöo
80.Yıl Orhan Gazi İöo
Salih İşgören İöo
12 Eylül İöo
23 Nisan İöoÂ
Osman Faruk Verimer İöo
Kaymakam Özgür Azer Kurak İöo
ibrahim Kvur İöoÂ
Özel Türk İöoÂ
Vali Kutlu Aktaş İöo
Osman Çınar İöo.
Yavuz Selim İöo
Ş.Komer Fatih Özcan İöo.
Ömer Özkan İöo
Ferit Bahriye Ergil İöo
Özel Yamanlar Özyurt İöo
Özel Fatih İöoÂ
Dr.Cavir Özyeğin İöo
9 Eylül İöoÂ
Saadet Emir İöo
Şehit Fehmi Bey İöo
Ertuğrul Gazi İöo
Piyale İöoÂ
Mustafa Urcan İöo
Yahya Kemal Beyazıtlı İöo
Hacı Şakir Eczacıbaşı İöoÂ
30 Ağustos İöoÂ
Asil Nadir İöo
Özel Yamanlar İöo
Şerif Remzi İöoÂ
Hakimiyeti Milliye İöo
80.Yıl Eşref Paşa İöo
Gazi İöoÂ
Misak-ı Milli İöoÂ
Fevzi Çakmak İöo
Güzelyalı İöo
Halit Bey İöoÂ
Yusuf Uz İöo
Mehmet Akif Ersoy İöo
A.Ragip Üzümcü İöo
Fevzi Özakat İöoÂ
Aagah Efendi İöo
Katılan Ülkeler;
A.B.D
Almanya
Arnavutluk
Azerbeycan
Beyaz RusyaÂ
Bosna-HersekÂ
BulgaristanÂ
Çek Cumhuriyeti
Fas
FilistinÂ
Finlandiya
Gürcistan
HırdaviztanÂ
Hindistan
Irak
Japonya
Karadağ
Kazakistan
Kırgızistan
KırımÂ
KolombiyaÂ
KosovaÂ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Liberya
Litvanya
Macaristan
MakedonyaÂ
Meksika
MoldovaÂ
Moldova Gagavuz Bölgesi
MozambikÂ
Nijer
Porto Rika
Romanya
Rusya Federasyonu
Rusya Federas Tataristan CumÂ
SenegalÂ
SırbistanÂ
SlovenyaÂ
Tayland
UkraynaÂ
Venezuela
Vietnam
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.