Kültür Sanat

Turabibaba Kütüphanesi

Beyoğlu Kasımpaşa’da yer alan Turabibaba Halk Kütüphanesi, tarihi binasında modern dekorasyonu, zengin çocuk kitapları arşivi ve etkinlikleriyle 2008 yılından bu yana haftanın altı günü ziyaretçilerini ağırlıyor.

Okmeydanı’ndaki şubesinin yanı sıra, Okçular tekkesindeki açılacak üçüncü mekanında da hizmet vermeye hazırlanan Turabibaba Kütüphanesi, Türkiye’deki örnek halk kütüphaneleri arasında gösteriliyor. Beyoğlu’nda çocuklara hizmet veren tek halk kütüphanesi olan Turabibaba’da, ağırlıkla çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor.

Türk Kütüphaneciler Derneği’nin “2011 Yılın Kütüphanesi” ödülü başta olmak üzere, birçok saygın kurumdan ödül alan Turabibiba, bugüne kadar 225 bin kişiye hizmet vermiş.

Kütüphaneye ilk girdiğinizde sizi çok amaçlı etkinlik salonu, bilgisayar odası ve Beyoğlu araştırmalarına özel bölüm karşılıyor. Üst katta ise renkli ve modern dekoruyla ziyaretçiyi içine çeken kütüphane bölümü yer alıyor.

Bir tarafta tavanlara uzanan kitaplar, diğer yandan günlük gazeteler ve aylık dergilerin yer aldığı bölüm, ders çalışan, kitap okuyan öğrenciler, eski kitapları inceleyen araştırmacılar, cam kenarındaki sedirde keyifle kitaplarını okuyan farklı yaşlardan okuyucular, Turabibaba’nın günlük atmosferini tanımlıyor. Çocuklar okul çıkışı kütüphaneye geliyor, film gösterisi ya da söyleşilere, masal ve kitap okuma saatlerine katılıyor, interneti kullanıyor ya da evde okumak için kitap ödünç alıyor.

Arşivinde 4 bin çocuk kitabı bulunan Turabibaba Kütüphanesi’nde toplamda 20 bin kaynak bulunuyor. Aylık çocuk dergileri ve film arşivine de sahip olan kütüphanede, görme engelliler için 2 bine yakın sesli kitap var.

Ücretsiz üyelik sistemiyle ödünç kitap alabileceğiniz kütüphanenin üye sayısı 7 bin kişi. Kütüphanenin kataloğuna internet üzerinden de ulaşılabiliyor, kitap süresi uzatma işlemleri yapılabiliyor.

Kütüphane binasının tarihi

2008’de aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek hizmete açılan Turabiba Kütüphanesi adını, Tersane-i Amire’de çalışan Osmanlı gemicilerinden ve kadiri şeyhlerinden Mehmed Turabi Efendi’den alıyor. 18. yüzyılda onun adına kurulan tekke binası, İstanbul’un işgali sırasında, milli mücadele için asker ve cephane toplanan önemli bir merkez olarak kullanılmış.

Bina tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından, bir müddet Kasımpaşa Spor Kulübü olarak kullanılmış. 1927 yılında Kasımpaşa Spor Kulübü’nde yetişen gençlerin Dünya şampiyonu olmasının ardından, Mustafa Kemal Atatürk okunması için gençliğe hitabesini tekkeye gönderiyor ve hitabe okunarak törenle duvara asılıyor. Böylelikle bina, Gençliğe Hitabe’nin okunduğu ilk yerlerden biri olarak tarihe geçiyor.

1975’te geçirdiği yangının ardından bina, zamanla bakımsız kalarak çöküyor ve yalnızca türbe binası günümüze ulaşıyor. Kültürel mirasın korunması düşüncesiyle 2007’de restore edilen bina, bugün tarihi dokusunu hissedebileceğiniz mimarisiyle sizi karşılıyor.

Kitapseverler Her Yıl Ödüllendiriliyor

Turabibaba Kütüphanesi’nin, tümü Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü eğitimi almış uzman kadrosu, bölgenin sosyal yapısına uygun olarak yediden yetmişe herkesi kütüphaneye çekmeye yönelik etkinliklerle yola çıkmış.

Beyoğlu’ndaki çocuklara da hizmet veren tek halk kütüphanesi olarak Turabibaba’nın ağırlıklı ziyaretçilerini ise 7 -14 yaş grubu oluşturuyor. Düzenlenen etkinlikler ve zengin arşiv sayesinde 4 yaşından itibaren çocukları, ebeveynleri, üniversite öğrencilerini, araştırmacıları ya da günlük gazetesini okuyan emeklileri de kütüphanede sıkça görmek mümkün.

Çocukları kütüphaneye çekmek için her ay tanınmış yazarlarla söyleşiler gerçekleşiyor. Sunay Akın, Gülten Dayıoğlu, Necdet Neydim, Mine Soysal bu isimlerden bazıları. Her hafta gerçekleşen ve çocukların eğlenirken öğrenmesini de amaçlayan atölyeler, daha çok çocuğun kütüphane ile tanışmasını sağlamış. Her atölye aynı zamanda bir kitapla birleştiriliyor. Atölye konusuyla bağlantılı olarak bir kitap seçiliyor ve kitaptan parçalar okunuyor. Tüm atölyeler farklı yaş gruplarına hitap ediyor.

Ayrıca kütüphaneden ödünç kitap alan okurlar arasında, üç farklı yaş grubuna yönelik “Yılın Okuyucusu” seçiliyor. Bu okuyucular kitaplarla ve çeşitli hediyelerle ödüllendiriliyor.

Çocukların yanı sıra kitap alışkanlığı olmayan daha geniş bir yaş grubunu kütüphaneye çekmek içinse, ünlü sinema oyuncularının buluştuğu Yeşilçam Haftası etkinlikleri, uzmanlar tarafından verilen seminerler, ebeveynler ve çocuklar için birlikte kitap okuma etkinlikleri düzenleniyor. Böylece kütüphane, çocukların aileleriyle birlikte gelip, vakit geçirebileceği bir yere dönüşüyor. Çocukların özgüvenlerini geliştirmeleri, kendilerini keşfetmeleri, ebeveynlerinin de çocuklarının potansiyelinin farkına varması amaçlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Çocuk Meclisi‘ne katılmak isteyen çocuklar da Turabibaba Kütüphanesi’ne gelerek kayıt yaptırabiliyor.

Kütüphanede Şubat Etkinlikleri

Turabibaba Kütüphanesi’nde “Okuyan, anlayan, üreten Beyoğlu” anlayışıyla, daha çok insanı kitapla ve bilgiyle buluşturmak için etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Kütüphanedeki süren etkinlikler şunlar:

Kırmızı Sedir Söyleşileri

Alanlarında başarılarını kanıtlamış yazarlar, çizerler ve sanatın farklı dallarından konukların katıldığı ve ayda bir kez düzenlenen “Kırmızı Sedir Söyleşileri”nde konukların kitapları ve eserleri ele alınıyor, onlara sorular yöneltiliyor.

Öykü Kulübesi

6 – 9 yaş grubuna yönelik, her Pazar 13.00 – 14.30 ve 15.30 – 17.00 saatleri arasında düzenlenen etkinlikte çocuklar, yaşlarına uygun seçilmiş olan kitapların içindeki öykülere, tiyatro ile kendilerini katıyor.

Kütüphanede Film Günleri

Her Cumartesi 15.00 – 16.30 saatlerinde düzenlenen film gösterilerinde, her ay yenilenen takvimle çocuklara yönelik filmler gösteriliyor. Film gösterimlerinin tümü ücretsiz gerçekleşiyor.

Masal Saati

5 – 6 yaş grubuna yönelik masal saati, her Çarşamba 11.00 – 12.00 ve 13.00 -14.00 saatleri arasında uzmanlar eşliğinde gerçekleşiyor.

Okut’ana Ne Mutlu

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi’nden Dr. Işıl İlknur Sert yönetiminde gerçekleşen etkinlik, 4 – 6 ve 7 – 9 yaş gruplarına yönelik düzenleniyor; çocuklar ve ebeveynleri birlikte kitap okuyor, kitap sevgisini artırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor.

Üyelik için gerekenler

Öğrenciler için

1 adet vesikalık fotoğraf

Öğrenci belgesi,

Üye kayıt formu

Yetişkinler için

1 adet vesikalık fotoğraf

Kimlik fotokopisi

İkametgâh belgesi

Üye kayıt formu

Kütüphane üyeleri, ödünç kitaplar bölümünden 15 gün süreyle kitap alabiliyor, araştırma ve ödevlerinin en fazla 5 sayfa olmak suretiyle çıktısını alabiliyor, kütüphanedeki sosyal ve kültürel etkinliklere katılabiliyor. Kitap dışı DVD, film gibi materyaller kütüphane içinde ödünç alınarak izlenebiliyor.

Ziyaret Saatleri:

Kütüphane Haftası’nda tüm gün açık, resmi tatillerde ise kapalı olan kütüphanenin ziyaret saatleri şöyle:

Salı – Cuma: 09.00 – 18.00

Cumartesi: 10.00 – 17.00

Pazar: 13.00 – 17.00

Adres: Camii Kebir Mahallesi Turabibaba Caddesi Matbaa Arkası Sokak No:2, Kasımpaşa – Beyoğlu

Telefon: 0 212 361 33 14

İnternet sitesi: http://kutuphane.beyoglu.bel.tr

Ulaşım: Kütüphane İETT Kasımpaşa durağı arkasında yer alıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir