“Türkiye Enerjisini Topluyor” projesi Karadeniz Bölgesi’nde

Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nin ev hanımlarını enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmek amacıyla sürdürdüğü “Türkiye Enerjisini Topluyor” projesinin 2. turu Karadeniz bölgesi illerine yapılan ziyaretlerle başladı. Profilo ekipleri 2. turda evlerin yanı sıra illerdeki  Halk Eğitim Merkezlerinde daha geniş kitlelere ulaşmayı planlıyorlar.

Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nin, ev hanımlarını enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmek, doğal kaynakların doğru kullanımına katkıda bulunmak  üzere başlattığı  “Türkiye Enerjisini Topluyor” projesinin ikinci turu, Karadeniz bölgesinde daha önce ziyaret edilmemiş olan illere yapılan ziyaretler ile başladı. “Türkiye Enerjisini Topluyor” projesinin ikinci turunda Profilo ekipleri 23 Haziran-19 Temmuz arasında Karadeniz’in Bolu, Karabük, Çorum Amasya, Tokat , ve Rize illerinde ev ziyaretleri gerçekleştiriyor.

Profilo ekipleri ikinci turda illerde ev ziyaretlerinin yanı sıra Halk Eğitim Merkezleri’nde de eğitim verecekler. Yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak hayata geçirilen Halk Eğitim Merkezleri “Türkiye Enerjisini Topluyor” eğitimleriyle Profilo, daha geniş kitlelere ulaşmayı ve böylece daha fazla sayıda kişiyi enerjinin verimli kullanımı konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Enerji tüketen ürünler üreten dayanıklı ev aletleri sektörünün önde gelen oyuncularından biri olarak Profilo Dayanıklı Ev Aletleri, bilinçli enerji tüketimine katkıda bulunmak ve evlerde kullanılan enerjiden tasarruf etmenin yollarını geniş kitlelere duyurmak amacıyla başlattığı  “Türkiye Enerjisini Topluyor” projesi kapsamında bu güne kadar Türkiye genelinde 391 haneye ve 3500’e yakın ev hanımına ulaştı.

2009 yılı Aralık ayında başlayan ve 2011 yılı Mayıs ayında sona eren ilk turda Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki  illerde ev ziyaretleri yapıldı. Proje kapsamında Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü yetkililerinden “Evde Enerji Tasarrufu” eğitimi alan bir eğitmen kadrosu oluşturan Profilo, bu gezici ekipler ile Türkiye’yi karış karış gezerek hanımlara evlerindeki elektrikli aletlerin kullanımı sırasında alınabilecek küçük önlemlerle, enerji ve su tasarrufu sağlamanın yolları aktarıldı.

2011 yılı Haziran ayında başlayan 2. turda ise Profilo Ekipleri Karadeniz bölgesinin ardından İç Anadolu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu , Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerini dolaşarak, ilk turda gidilemeyen illeri ziyaret edecek. Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nin “Türkiye Enerjisini Topluyor” projesi gezici ekipleri, Türkiye’nin illerini dolaşmaya devam edecek, 2011 yılı sonuna kadar proje kapsamında 5000 ev hanımına ulaşılması hedefleniyor.
 
İşte aile bütçesine katkı sağlayacak çevreci “Püf Noktaları”ndan birkaçı:

– Çay ya da kahve yaparken içeceğiniz kadar su kaynatın, böylece ihtiyacınız olmayan suyu kaynatmak için harcayacağınız enerjiden tasarruf edersiniz.
– “Çamaşırlarımı yüksek ısıda yıkamam lazım” diye düşünmeyin. Tüm çamaşırları yüksek ısıda yıkamak sadece daha fazla enerji harcamanıza sebep olur.
– Buzdolabınızdaki sıvı yiyeceklerin üzerini kapatın. Sıvı yiyecekler dolabın içindeki nem oranını artırarak kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.
– Dondurulmuş gıdaları derin dondurucudan 1 gün önce çıkarıp buzdolabınıza koyun. Donmuş ürün, dolaba soğukluk vereceği için dolabınız daha az enerji harcayacaktır.
– Buzdolabınız fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzakta olsun ki, serin kalmak için çok fazla çaba sarf etmek zorunda kalmasın.
– Verimli enerji kullanımı için buzdolabı ile arkasındaki duvar arasında en az 10 cm mesafe olmalı. Buzdolabının çevresi, toz ve hava sirkülasyonunu etkileyen maddelerden de uzakta olmalı.
– Bulaşık makinesi kullanmak elde yıkamaya göre yaklaşık 10 kat daha ekonomiktir. Bulaşıkları bulaşık makinesinde yıkayarak hem yarı yarıya daha az enerji harcarsınız hem de sudan tasarruf edersiniz.
– Elektrikli cihazlar düğmesinden kapatmadığınız sürece enerji harcamaya devam eder. Elektrik tasarrufu için cihazlarınızı mutlaka düğmesinden kapatmalısınız.
– Şarj cihazları da kullanılmadıkları zaman bile enerji harcar, cep telefonu gibi cihazlarınızı şarj ettikten sonra şarjı prizde bırakmayın. Bu şarj cihazının kullanım süresini de kısaltır.
– Düşük enerji ampulleri size gereken ışığı verdikleri gibi 3 kat daha az enerji harcar.- Sebzeleri elde yıkama yerine bir kaba su koyarak onun içinde yıkarsak yılda 18 ton (900 damacana) su tasarrufu sağlarız.
– Sebzeleri yıkadığımız suyu çiçek sulamada kullanabiliriz
– 4 kişilik ailenin bulaşığı elde yıkanırsa günde 84 litre su harcanır, bulaşık makinesinde yıkanırsa 13 litre su harcanır. Bu yılda 40 yon (2000) damacana su tasarrufu sağlar.
– Musluklardan su damlıyorsa ayda 750-1500 litre su boşa akıyor demektir.
– Dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın.
– 5 dakikalık bir duş sırasında 60 litre su harcanıyor. Yeni duş başlıkları suyu ekonomik kullanıyor ama suyun basıncını artırarak suyu verimli kullanıyor.
-Tuvaleti günde 1 kez de olsa çöp olarak kullanıp, amacı dışında sifonu çekerseniz yılda 4 ton su harcamış olursunuz.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022