Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) olarak 1972 yılından bugüne CerebralPalsy’li çocukların hayatlarında fark yaratabilmek için çalışıyor.
Kuruluşundan bu yana toplumu CerebralPalsy konusunda bilgilendirmeye çalışan vakfı, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Metin Sabancı Okulları ile CerebralPalsy’li çocuklar için hizmet vermeye devam ediyor.
TSÇV bünyesindeki Metin Sabancı Ouklarında eğitim gören ana sınıfı, 1. ve 2. sınıf öğrencileri, 23 Nisan’ı şiir, şarkı ve gösterilerden oluşan bir programla kutluyor.
Metin Sabancı Okulları, 2. Sınıf Öğrencisi Oğulcan Karaman, “23 Nisan çocukların bayramı, bizim bayramımız!” diyor ve 23 Nisan’a dans etmek, arkadaşlarıyla oyun oynamak ve şiir okumak istediğini söylüyor.
Oğulcan, onu mutlu eden şeyleri ve başka çocuklar için dileklerini şöyle anlatıyor: “Okul arkadaşlarımla mutlu olurum. Ders çalışmak, oyun oynamak, şarkı söylemek mutlu eder. Hepimiz için okumayı yazmayı güzel yapmak isterim.”
Metin Sabancı Okulları 2. Sınıf velisi Oya Gürpınar çocukluk yıllarındaki 23 Nisan’ı şöyle anlatıyor: “23 Nisan bana başarılı olma duygusunu hissettirmiştir. Bir anımı paylaşmak isterim. 3. Sınıfa gidiyordum. Çalışkan bir çocuk olursam başarılı olabileceğimi o zaman hissettim. Bunu bana hissettiren olay; 23 Nisan’da o dönemin Rize Valisine yaptığımız ziyarette beni makam masasına oturtmasıdır.”
Gürpınar, bu yılki 23 Nisan programını şöyle anlatıyor; “Farklı ve özel bir çocuğum var. Okul şansı ile beraber diğer çocuklar ile beraber 23 Nisan bilincini kazanıyor. Şiir ezberledi, gösteride diğer arkadaşları ile beraber çalışıyor ve heyecanlanıyor. Böylece farklı olduğunu hissetmeden benim çocukluğumda yaşadığım 23 Nisan heyecanını o da yaşıyor. 23 Nisan için çok heyecanlanıyor.”
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin, çocukların mutlu bir 23 Nisan yaşaması için şunları söylüyor;
“23 Nisan Türk çocukları için olduğu gibi tüm dünya çocukları için de çok önemli bir gün. Dünya üzerinde kabul edilmiş tek çocuk bayramı. Sadece bu özel günde değil, her gün çocuklarımızın gelecekleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm aile ve kurumlara da yegane önerimiz çocuklarımızın hep daha iyi olması için, faydaları adına çalışmalarımızı sürdürmek.”
Nigar Evgin, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın çalışmaları konusunda şu bilgileri veriyor:
“CerebralPalsy’li çocuklarımızın en temel beklentileri oldukları gibi kabul edilip, sosyal hayata her birey gibi katılabilmek, bağımsızlaşmaktır. Temel eğitim, ulaşım, tedavi ve sosyal haklarından mahrum kalmamak, etiketlenmemek, bazen yalnız kalabilmek, kültürel etkinliklere katılabilmek, bedensel engellerinden kaynaklanan sıkıntıların en aza indirilmesidir.
2012 yılında başlayan ve 2013 yılı boyuncada sürecek olan ‘CerebralPalsy’mle Hayattayım’ projesinden bahsetmek isterim.
Projemiz 1-20 yaş arası İstanbul ili Ataşehir, Pendik ve Üsküdar ilçelerinde yaşayan CerebralPalsy’li çocuk ve gençleri kapsamaktadır.
Projemiz kapsamında öncelikle 2.000 ev ziyareti yapılacak, ardından bu 2.000 ev arasından seçilecek olan 100 eve rehabilitasyon hizmeti götürülerek evde rehabilitasyon modeli ortaya konacaktır.
Proje süresince ek aktiviteler, aile seminerleri De yürütülerek çocukların daha fazla sosyal yaşamda yer almaları desteklenecektir. Tüm bunların yanı sıra yapılacak olan veri tabanı modeli çalışması bir önceki soruda bahsettiğim üzere Türkiye’de büyük bir eksiklik olan CerebralPalsy tanısı almış çocuk ve bireyler için veri tabanı modeli örneği oluşturulacaktır. Projenin bitiminde bu modeli devletin ilgili kurum ve kuruluşları ile paylaşıyor olacağız.”
Vakfın tüm çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiye www.tscv.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.